Join Now

Стелар криптовалута – модерни електронни пари и надеждна платформа

Стелар се счита за една от най-модерните и далновидни криптовалути.  В какво обаче е основата на успеха и?

Иновативна идея 

Какво точно е Стелар?  Това е мрежа за цифрова валута с отворен код peer-to-peer.Основан е от Джед Маккалеб, който се занимава с криптовалути от много години.  Идеята беше да се направят междувалутните транзакции по света по-лесни и по-бързи, както и осигуряване на ликвидност на хора, които нямат достъп до традиционни банкови услуги.

 Стелар токени за криптовалута се наричат лумени или XLM и докато Стелар и XLM съществуват съвместно в една и съща система, те са технически базирани на различни основи.  Стелар включва блокчейн мрежата, докато лумените се търгуват в блокчейн мрежата.  Според уебсайта на Стелар, в момента има 50 милиарда лумена в обращение.
 

Как работи Стелар на практика?  Да предположим хипотетично, че някой превежда 50,000 PLN, но няма достъп до банка, където може да завърши транзакцията.  Вместо това, това лице може да преведе еквивалента на 50,000 PLN в лумена.  След това получателят може да обмени тези лумени за 50,000 PLN или еквивалентна сума в друга валута.  В крайна сметка времето за транзакции е по-кратко, отколкото при типичните трансгранични преводи.

Платформата срещу криптовалутата 

Платформата Стелар ви позволява да създавате, изпращате и търгувате цифрови представителства на всички форми на пари.  Софтуерът работи в децентрализирана, отворена мрежа и обработва милиони транзакции всеки ден.  Подобно на Биткойн и Етериум, Стелар разчита на блокчейн, за да поддържа мрежата синхронизирана.  Стелар, обаче е много по-бърз, по-евтин и по-енергийно ефективен от типичните системи, базирани на блокчейн.

Докато Биткойн мрежата е създадена за търговия само с Биткойн, Стелар е децентрализирана система, която е идеална за търговия с всякакви пари по прозрачен и ефективен начин.

Мрежата Стелар има родна цифрова криптовалута, лумени,което се изисква в малки количества за откриване на сметки и извършване на транзакции, но извън тези изисквания, Стелар не дава привилегии на никаква конкретна валута.  Необходимостта от лумени произтича от основния дизайн на системата на главната книга на Стелар.  В момента минималният баланс в сметката е 1 лумен, а минималната такса за транзакция е 0,00001 лумена.  Те са достатъчно малки за да направят Стелар широко достъпен, но достатъчно големи, за да обезкуражават използването на мрежата от спамърите.

Eксплоатация… 

Посочената цел на Фондация за Развитие на Стелар е да използва технологията на разпределената книга за подпомагане на икономическия растеж по целия свят чрез намаляване на разходите за малки транзакции. Фондацията също така се фокусира върху подобряването на способността на мобилните технологии да извършват бързи, евтини парични преводи и да стимулира растежа на малкия бизнес по целия свят. За тази цел Стелар  си партнира с редица компании и услуги, включително базираната в Обединеното Кралство консултантска фирма Deloitte и от май 2018 г. дори American Express.

Фондацията планира да използва Стелар, за да осигури основа за оперативна съвместимост между различни финансови системи, включително банки.  За тази цел той предоставя многовалутни транзакции, които са проектирани да бъдат възможно най-ефективни, независимо от различните стойности между фиатни валути и криптовалути.

Мрежата  Стелар започна да се използва от частни компании и финансови институции в няколко страни, особено в регионите на Африка, Индия, Филипините и някои страни от Югоизточна Азия. Индийската ICICI Банка, например, си партнира със Стелар, за да позволи на потребителите да изпращат по-бързи и по-сигурни транзакции при по-ниски такси, отколкото беше възможно преди.

История и Стойност 

През 2014 г. Джед Маккалеб, основател на Mount Gox и Рипъл, стартира мрежовата система Стелар. Преди официалното стартиране, Маккалеб създаде уебсайт, наречен „Таен Биткойн проект“ , търсейки алфа тестери.  Фондацията за развитие на Стелар с идеална цел е създадена в партньорство с изпълнителния директор на Stripe Патрик Колисън и проектът официално стартира през юли. 

При стартирането мрежата съдържаше 100 милиарда лумена. 25 процента от това бяха дарени на други организации с нестопанска цел, работещи по финансово включване.  Stripe получи 2 процента (2 милиарда първоначални токена) в замяна на инвестиране в проекта.  Криптовалутата, първоначално известна като Стелар, по-късно е наречена лумен или XLM. 

През август 2014г.  Mercado Bitcoin, първата Биткойн борса в Бразилия, обяви, че ще използва мрежата Стелар.  До януари 2015г.  Стелар имаше около 3 милиона регистрирани потребителски акаунти на своята платформа и пазарна капитализация от близо $15 милиона долара.  Стелар Фондация за Развитие пусна актуализиран протокол с нов алгоритъм за консенсус през април 2015 г., който влезе в сила през ноември 2015 г.  Новият алгоритъм използва SCP, протокол за криптовалута, създаден от професора от Станфорд Дейвид Мазиер, който допринесе за значително увеличение на стойността.  Оттогава цената на лумените бавно, но стабилно нараства.

Стелар… криптовалутата на бъдещето? 

В средата на 2021 г., XLM отбеляза рязък скок в стойността и надмина нивото на съпротива на пазара от $0,2.  През последната година валутата отбеляза непрекъснат растеж с временни корекции.  В един момент той достигна нов пик при $0,9381, но след това видя рязък спад и коригира под $0,2914.

Според Wallet Investor прогнозите за цените за Стелар показват отлична краткосрочна и дългосрочна инвестиция. До 2026 г., се предвижда цената на XLM да бъде $1854.  Също така според Trading Beasts цената на XLM ще се увеличи значително през следващите няколко години.  Нови инвестиционни продукти, като Пакет Стелар може да помогне за по-нататъшното разпространение на монетата.

Така че тенденцията предполага, че въпреки че  Стелар е имал своите възходи и падения, той никога не е губил стойност за продължителен период от време.  Освен това много други агенции за икономически прогнози смятат, че стойността на XLM ще достигне своя връх точно в края на 2022 г.

Related Posts

Leave a Reply