Join Now

Το κρυπτονόμισμα Stellar – σύγχρονο ηλεκτρονικό χρήμα και μια μελλοντική πλατφόρμα

Το Stellar θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα και προνοητικά κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, ποια είναι η βάση της επιτυχίας του;

Μία πρωτοποριακή ιδέα

Τι ακριβώς είναι το Stellar; Είναι ένα ομότιμο δίκτυο ψηφιακών νομισμάτων ανοιχτού κώδικα.Δημιουργήθηκε από τον Τζεντ ΜακΚέιλεμπ, που έχει ασχοληθεί με τα κρυπτονομίσματα για αρκετά χρόνια. Η ιδέα ήταν να γίνουν οι συναλλαγές μεταξύ των νομισμάτων σε όλο το κόσμο ευκολότερες και γρηγορότερες, όπως επίσης να παρέχουν ρευστότητα στα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες.

Οι μάρκες των κρυπτονομισμάτων Stellar ονομάζονται μονάδες φωτισμού ή XLM, και ενώ το Stellar και το XLM συνυπάρχουν στο ίδιο σύστημα, είναι τεχνικά βασισμένα σε διαφορετικές δομές. Το Stellar περιλαμβάνει το δίκτυο blockchain, ενώ οι μονάδες φωτισμού διαπραγματεύονται στο δίκτυο blockchain. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Stellar, υπάρχουν σήμερα 50 δισεκατομμύρια αυλοί σε κυκλοφορία.

Πως λειτουργεί το Stellar στην πράξη; Ας υποθέσουμε υποθετικά ότι κάποιος μεταφέρει 11,000 ΕΥΡΩ αλλά δεν έχει πρόσβαση σε τράπεζα όπου μπορεί να ολοκληρώσει τη συναλλαγή. Αυτό το άτομο μπορούσε αντιθέτως να μεταφέρει το ισοδύναμο των 11,000 ΕΥΡΩ σε αυλούς. Ο παραλήπτης μπορεί μετά να ανταλλάξει αυτούς τους αυλούς για 11,000 ΕΥΡΩ ή ένα ισοδύναμο ποσό σε άλλο νόμισμα. Τελικά, οι χρόνοι συναλλαγής είναι μικρότεροι από ό,τι για τις τυπικές διασυνοριακές μεταφορές.

Η πλατφόρμα έναντι των κρυπτονομισμάτων

Η πλατφόρμα Stellar σας επιτρέπει να δημιουργήσετε, να στείλετε και να ανταλλάξετε ψηφιακές αναπαραστάσεις όλων των μορφών χρήματος. Το λογισμικό τρέχει σε ένα αποκεντρωμένο, ανοιχτό δίκτυο και χειρίζεται εκατομμύρια συναλλαγές καθημερινά. Όπως το Bitcoin και το Stellar, το Stellar βασίζεται σε blockchain για να κρατήσει το δίκτυο συγχρονισμένο. Ωστόσο, το Stellar είναι πολύ πιο γρήγορο, φθηνότερο και πιο ενεργειακά αποδοτικό από τα τυπικά συστήματα που βασίζονται σε blockchain.

Ενώ το δίκτυο Bitcoin δημιουργήθηκε για να εμπορεύεται μόνο Bitcoin, το Stellar είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα που είναι τέλειο για διαπραγμάτευση κάθε είδους χρημάτων με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο.

Το δίκτυο Stellar έχει ένα εγγενές ψηφιακό κρυπτονόμισμα, τους αυλούς, που απαιτείται σε μικρά ποσά για την έναρξη λογαριασμών και την πραγματοποίηση συναλλαγών, αλλά πέρα από αυτές τις απαιτήσεις, το Stellar δεν προνομιάζει κανένα συγκεκριμένο νόμισμα. Η ανάγκη για αυλούς προήλθε από τον βασικό σχεδιασμό του συστήματος γενικού καθολικού του Stellar. Επί του παρόντος, το ελάχιστο υπόλοιπο σε ένα λογαριασμό είναι 1 αυλός, και η ελάχιστη πορμήθεια συναλλάγης είναι 0.00001 αυλοί. Αυτές είναι αρκετά μικρές για να κάνουν το Stellar ευρέως διαθέσιμο, αλλά αρκετά μεγάλες για να απονθαρρύνουν την χρήση του δικτύου από αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

Εκμετάλλευση…

Ο δεδηλωμένος στόχος του Ιδρύματος Ανάπτυξης Stellar είναι να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη σε όλο το κόσμο μειώνοντας το κόστος των μικρών συναλλαγών. Το Ίδρυμα συγκεντρώνεται κυρίως στην βελτίωση της ικανότητας της κινητής τεχνολογίας να κάνει γρήγορες, χαμηλού κόστους συναλλαγές και να τονώσει την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων σε όλο το κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, το Stellar έχει συνεργαστεί με μια σειρά από εταιρείες και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας συμβούλων Deloitte με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και, από τον Μάιο του 2018, ακόμη και με την American Express.

Το ίδρυμα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Stellar για να παρέχει τα θεμέλια για διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Για το σκοπό αυτό, παρέχει συναλλαγές πολλών νομισμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές τιμές μεταξύ των νομισμάτων fiat και των κρυπτονομισμάτων.

Το δίκτυο Stellar έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται από ιδιωτικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε διάφορες χώρες, ειδικά στις περιοχές της Αφρικής, Ινδία, στις Φιλιππίνες, και ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.  Η ICICI Τράπεζα της Ινδίας, για παράδειγμα, έχει συνεργαστεί με το Stellar για να επιτρέψει στους χρήστες να στέλνουν ταχύτερες, πιο ασφαλείς συναλλαγές με χαμηλότερες χρεώσεις από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό.

Ιστορία και Αξία

Το 2014, ο Τζεντ ΜακΚέιλεμπ, ιδρυτής του Mount Gox και του Ripple ξεκίνησε το σύστημα δικτύου Stellar. Πριν το επίσημο ξεκίνημα, ο ΜακΚέιλεμπ δημιούργησε μία ιστοσελίδα που ονομάζεται “Μυστικό Πρόγραμμα Bitcoin” αναζητώντας δοκιμαστές άλφα. Το μη κερδοσκοπικό Αναπτυξιακό Ίδρυμα Stellar δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Stripe Πάτρικ Κόλισον, και το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσημα τον Ιούλιο.

Κατά την εκκίνηση, το δίκτυο περιείχε 100 δισεκατομμύρια αυλούς. Το 25 τοις εκατό από αυτό δωρήθηκε σε άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εργάζονται για την οικονομική ένταξη. Η Stripe έλαβε 2 τοις εκατό (2 δισεκατομμύρια αρχικές μάρκές) σε αντάλλαγμα για την επένδυση στο πρόγραμμα. Το κρυπτονόμισμα, αρχικα΄γνωστό ως Stellar, ονομάστηκε αργότερα αυλός ή XLM.

Το Αύγουστο του 2014. Το Mercado Bitcoin, το πρώτο ανταλλακτήριο Bitcoin της Βραζιλίας, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιεί το δίκτυο Stellar. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Το Stellar έχει περίπου 3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες λογαριασμών στην πλατφόρμα του και μία κεφαλαιοποίηση αγοράς κοντά στα $15 εκατομμύρια. Το Αναπτυξιακό Ίδρυμα Stellar κυκλοφόρησε ένα ενημερωμένο πρωτόκολλο με έναν νέο αλγόριθμο συναίνεσης τον Απρίλιο του 2015, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2015. Ο νέος αλγόριθμος χρησιμοποίησε το Πρώτοκολλο Συναίνεσσης Stellar (SCP), ένα πρωτόκολλο κρυπτονομισμάτων που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή του Στάντφορντ, Ντέιβιντ Μαζιέρες, το οποίο συνέβαλε σε σημαντική αύξηση της αξίας. Από τότε, η αξία των αυλών έχει αργά αλλά σταθερά αυξηθεί.

Το Stellar… το κρυπτονόμισμα του μέλλοντος;

Στα μέσα του 2021, η XLM σημείωσε απότομα άλμα στην αξία και ξεπέρασε το επίπεδο αντίστασης της αγοράς των 0,2 $. Τον τελευταίο χρόνο, το νόμισμα γνώρισε συνεχή ανάπτυξη με προσωρινές διορθώσεις. Κάποια στιγμή, έφτασε σε νέα κορυφή στα $0.9381, αλλά μετά είδε απότομη μείωση και διόρθωση κάτω από $0.2914.

Σύμφωνα με τον Επενδυτή Πορτοφολιού, οι προβλέψεις της τιμής για το Stellar υποδηλώνουν εξαιρετική βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επένδυση. Μέχρι το 2026, η τιμή του XLM προβλέπεται να είναι $1.854. Επίσης σύμφωνα με το Trading Beasts, η τιμή του XLM θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Νέα επενδυτικά προϊόντα, όπως το  Πακέτο Stellar , μπορεί να βοηθήσουν στην περαιτέρω εξάπλωση του νομίσματος.

Οπότε η τάση προτείνει ότι ενώ το Stellar είχε τα πάνω και τα κάτω του, ποτέ δεν έχασε αξία για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα.  Επιπλέον, πολλοί άλλοι οργανισμοί οικονομικών προβλέψεων πιστεύουν ότι η αξία του XLM θα κορυφωθεί μόλις στα τέλη του 2022.

Related Posts

Leave a Reply