Join Now

Kryptoměna Stellar – moderní elektronické peníze a perspektivní platforma

Stellar je považován za jednu z nejmodernějších a nejpokrokovějších kryptoměn. Co je však základem jeho úspěchu?

Novativní nápad

Co je to vlastně Stellar? Jedná se o síť digitálních měn peer-to-peer s otevřeným zdrojovým kódem. Založil ji Jed McCaleb, který se kryptoměnami zabývá již řadu let. Cílem bylo usnadnit a urychlit transakce v různých měnách po celém světě a poskytovat likviditu lidem, kteří nemají přístup k tradičním bankovním službám.

Tokeny kryptoměny Stellar se nazývají lumeny nebo XLM. Ačkoli Stellar a XLM fungují ve stejném systému, technicky jsou založeny na odlišných základech. Stellar zahrnuje blockchainovou síť, zatímco lumeny se obchodují v síti. Podle webových stránek společnosti Stellar je v současné době v oběhu 50 miliard lumenů.

Jak funguje Stellar v praxi? Předpokládejme hypoteticky, že někdo převede 300 000  CZK, ale nemá přístup do banky, kde by mohl transakci dokončit. Tato osoba by místo toho mohla převést částku odpovídající 300 000 czk v lumenech. Příjemce pak může tyto lumeny vyměnit za 300 000 czk nebo odpovídající částku v jiné měně. V konečném důsledku je doba transakce kratší než u běžných přeshraničních převodů.

Platforma vs. kryptoměna

Platforma Stellar umožňuje vytvářet, posílat a obchodovat s digitálními reprezentacemi všech forem peněz. Software běží na decentralizované otevřené síti a každý den zpracovává miliony transakcí. Stejně jako Bitcoin a Ethereum se Stellar spoléhá na blockchain, který zajišťuje synchronizaci sítě. Stellar je však mnohem rychlejší, levnější a energeticky účinnější než typické systémy založené na blockchainu.

Zatímco síť Bitcoin byla vytvořena pouze pro obchodování s bitcoiny, Stellar je decentralizovaný systém, který je ideální pro transparentní a efektivní obchodování se všemi druhy peněz.

Síť Stellar má vlastní digitální kryptoměnu lumen která je vyžadována v malých částkách pro založení účtu a provádění transakcí, ale kromě těchto požadavků Stellar neupřednostňuje žádnou konkrétní měnu. Potřeba lumenů vyplynula ze základní konstrukce systému účetní knihy Stellar. V současné době je minimální zůstatek na účtu 1 lumen a minimální poplatek za transakci je 0,00001 lumen. Ty jsou dostatečně malé, aby byl Stellar široce dostupný, ale zároveň dostatečně velké, aby odradily spammery od zneužívání sítě.

Využití …

Cílem nadace Stellar Development Foundation je pomocí technologie distribuované účetní knihy podpořit hospodářský růst na celém světě snížením nákladů na malé transakce.. Nadace se rovněž zasazuje o zlepšení schopnosti mobilních technologií provádět rychlé a levné převody peněz a o podporu rozvoje malých podniků po celém světě. Za tímto účelem Stellar spolupracuje s řadou společností a služeb, včetně britské poradenské společnosti Deloitte a od května 2018 i s American Express.

Nadace plánuje využít Stellar jako základ pro interoperabilitu mezi různými finančními systémy, včetně bank. Za tímto účelem poskytuje transakce ve více měnách, které jsou navrženy tak, aby byly co nejefektivnější bez ohledu na rozdílné hodnoty fiat měn a kryptoměn.

Síť Stellar začaly využívat soukromé společnosti a finanční instituce v několika zemích, zejména v Africe, Indii, na Filipínách a v některých zemích jihovýchodní Asie. Například indická ICICI Bank navázala spolupráci se Stellar, aby uživatelům umožnila posílat rychlejší a bezpečnější transakce za nižší poplatky, než bylo dosud možné.

Historie a hodnota

V roce 2014 Jed McCaleb, zakladatel společností Mount Gox a Ripple, spustil síťový systém Stellar. Před oficiálním spuštěním založil McCaleb webové stránky s názvem “Secret Bitcoin Project” a hledal alfa testery. Nezisková nadace Stellar Development Foundation vznikla ve spolupráci s generálním ředitelem společnosti Stripe Patrickem Collisonem a projekt byl oficiálně zahájen v červenci.

Při spuštění obsahovala síť 100 miliard lumenů. 25 % z nich bylo věnováno jiným neziskovým organizacím, které se zabývají finančním začleňováním. Společnost Stripe za investici do projektu získala 2 % (2 miliardy počátečních tokenů). Kryptoměna, původně známá jako Stellar, byla později pojmenována lumen nebo XLM.

V srpnu roku 2014. Mercado Bitcoin, první brazilská burza Bitcoin, oznámila, že bude používat síť Stellar. Do ledna 2015. Stellar měl na své platformě přibližně 3 miliony registrovaných uživatelských účtů a tržní kapitalizaci téměř 15 milionů dolarů. V dubnu 2015 vydala Stellar Development Foundation aktualizovaný protokol s novým konsensuálním algoritmem, který vstoupil v platnost v listopadu 2015. Nový algoritmus využíval SCP, protokol kryptoměny vytvořený stanfordským profesorem Davidem Mazièresem, který přispěl k výraznému nárůstu hodnoty. Od té doby se cena lumenů pomalu, ale vytrvale zvyšuje.

Stellar… kryptoměna budoucnosti?

V polovině roku 2021 zaznamenal XLM prudký nárůst hodnoty a překonal tržní rezistenci na úrovni 0,2 USD. V uplynulém roce měna zaznamenávala nepřetržitý růst s dočasnými korekcemi. V jednu chvíli dosáhla nového maxima 0,9381 USD, poté však došlo k prudkému poklesu a korekci pod 0,2914 USD.

Podle společnosti Wallet Investor naznačují cenové prognózy pro Stellar vynikající krátkodobou i dlouhodobou investici. Do roku 2026 se předpokládá, že cena XLM bude 1,854 dolarů. Také podle Trading Beasts se cena XLM v příštích několika letech výrazně zvýší. Nové investiční produkty, jako je Balíček Stellar, může přispět k dalšímu šíření této mince.

Trend tedy naznačuje, že ačkoli má Stellar své vzestupy a pády, nikdy na delší dobu nedosáhl hodnoty. Mnoho dalších ekonomických prognostických agentur se navíc domnívá, že hodnota XLM dosáhne vrcholu právě na konci roku 2022.

Related Posts

Leave a Reply