Join Now

kryptomena Stellar – moderný e-coin a platforma budúcnosti

Stellar je považovaný za jednu z najmodernejších kryptomien, ktorá má budúcnosť. Ale na čom je založený jej úspech?

Inovatívny nápad

Čo je to vlastne Stellar? Je to sieť digitálnych mien typu peer-to-peer s otvoreným zdrojovým kódom. Založil ju Jed McCaleb, ktorý sa kryptomenám venuje už dlhé roky. Cieľom bolo uľahčiť a urýchliť transakcie v rôznych menách po celom svete, ako aj poskytnúť finančnú likviditu ľuďom, ktorí nemajú prístup k tradičným bankovým službám.

Tokeny kryptomeny Stellar sa nazývajú lumeny alebo XLM. Hoci Stellar a XLM koexistujú v rovnakom systéme, technicky fungujú na rôznych základoch. Stellar pokrýva blockchainovú sieť, zatiaľ čo lumeny sú predmetom obchodovania v tejto sieti. Podľa webovej stránky Stellar je momentálne v obehu 50 miliárd lumenov.

Ako funguje Stellar v praxi? Predpokladajme hypoteticky, že niekto chce previesť 50 000 PLN, ale nemá prístup do banky, kde by mohol transakciu dokončiť. Táto osoba by namiesto toho mohla previesť ekvivalent 50 000 PLN v lumenoch. Príjemca si potom môže tieto lumeny vymeniť za 50 000 PLN alebo ekvivalentnú sumu v inej mene. V konečnom dôsledku sú transakčné časy kratšie ako pri typických cezhraničných prevodoch.

Platforma vs. kryptomena

Platforma Stellar umožňuje vytvárať, odosielať a obchodovať s digitálnymi reprezentáciami všetkých foriem peňazí. Softvér beží na decentralizovanej otvorenej sieti a každý deň spracúva milióny transakcií. Rovnako ako Bitcoin a Ethereum, aj Stellar funguje na báze blockchain, aby udržal sieť v synchronizácii. Stellar je však oveľa rýchlejší, lacnejší a energeticky efektívnejší ako typické blockchainové systémy.

Zatiaľ čo bitcoinová sieť bola vytvorená len na obchodovanie s bitcoinmi, Stellar je decentralizovaný systém, ktorý je skvelý na obchodovanie so všetkými druhmi peňazí transparentným a efektívnym spôsobom.

Sieť Stellar má natívnu digitálnu kryptomenu, lumen, ktorej nepotrebujete veľké množstvo na vytváranie účtov a uskutočňovanie transakcií, ale okrem týchto požiadaviek Stellar neprivileguje žiadnu konkrétnu menu. Potreba lumenov vyplynula zo základného návrhu systému hlavnej knihy Stellar. V súčasnosti je minimálny zostatok na účte 1 lumen a minimálny poplatok za transakciu je 0,00001 lumenu. Sú dostatočne malé na to, aby bol Stellar široko dostupný, ale dostatočne veľké na to, aby odradili spamerov od používania webu.

Použitie…

Deklarovaným cieľom nadácie Stellar Development je využiť technológiu rozptýlenej účtovnej knihy na podporu globálneho ekonomického rastu znižovaním nákladov na malé transakcie. Nadácia sa zameriava aj na zlepšovanie schopností mobilných technológií vykonávať rýchle a lacné prevody peňazí a stimulovanie rozvoja malých podnikov po celom svete. Za týmto účelom Stellar spolupracuje s mnohými firmami a využíva služby, vrátane britskej poradenskej spoločnosti Deloitte a od mája 2018 dokonca spolupracuje aj s American Express.

Nadácia plánuje využiť Stellar ako základ pre interoperabilitu medzi rôznymi finančnými systémami, vrátane bánk. Na tento účel poskytuje transakcie vo viacerých menách, ktoré sú navrhnuté tak, aby boli čo najefektívnejšie, bez ohľadu na rozdielne hodnoty medzi fiat menami a kryptomenami.

Stellar začali používať súkromné ​​spoločnosti a finančné inštitúcie vo viacerých krajinách, najmä v regiónoch Afriky, Indie, Filipín a v niektorých krajinách juhovýchodnej Ázie. Indická banka ICICI Bank napríklad spolupracuje so spoločnosťou Stellar, aby umožnila používateľom odosielať rýchlejšie a bezpečnejšie transakcie za nižšie poplatky, než to bolo možné doteraz.

História a hodnota

V roku 2014 Jed McCaleb, zakladateľ spoločností Mount Gox a Ripple, spustil sieťový systém Stellar. Pred oficiálnou premiérou McCaleb vytvoril webovú stránku s názvom „Secret Bitcoin Project“, ktorá hľadala alfa testerov. Nezisková nadácia Stellar Development Foundation bola vytvorená v spolupráci s generálnym riaditeľom Stripe Patrickom Collisonom a projekt oficiálne odštartoval v júli.

V čase svojho spustenia sieť obsahovala 100 miliárd lumenov. 25 % z nich bolo venovaných iným neziskovým organizáciám, ktoré sa snažia o finančnú integráciu. Stripe získal 2 percentá (2 miliardy počiatočných tokenov) ako protihodnotu za investíciu do projektu. Kryptomena, pôvodne známa ako Stellar, bola neskôr nazvaná lumen, lumen alebo XLM.

V auguste 2014 Mercado Bitcoin, prvá brazílska bitcoinová burza, oznámila, že bude využívať sieť Stellar. Do januára 2015 Mal Stellar na svojej platforme približne 3 milióny registrovaných používateľských účtov a jeho trhová kapitalizácia bola takmer 15 miliónov dolárov. Nadácia Stellar Development Foundation vydala v apríli 2015 aktualizovaný protokol s novým konsenzuálnym algoritmom, ktorý vstúpil do platnosti v novembri 2015. Nový algoritmus využíval protokol kryptomeny SCP, ktorý vytvoril stanfordský profesor David Mazières, čo prispelo k výraznému zvýšeniu hodnoty. Odvtedy sa cena lumenov pomaly, ale neustále zvyšuje.

Stellar… kryptomena budúcnosti?

V polovici roku 2021 zaznamenal XLM prudký skok v hodnote a prelomil úroveň odporu trhu 0,2 USD. Za posledný rok mena zaznamenala nepretržitý rast s chvíľovými korekciami. V jednom momente dosiahla nové maximum 0,9381 USD, no potom prudko klesla a upravila sa na úroveň pod 0,2914 USD.

Podľa Wallet Investor cenové prognózy Stellar poukazujú na vynikajúcu krátkodobú a dlhodobú investíciu. Očakáva sa, že do roku 2026 sa s XLM bude obchodovať za 1,854 USD. Taktiež podľa Trading Beasts sa cena XLM v najbližších rokoch výrazne zvýši. K ďalšiemu šíreniu tejto mince môžu prispieť nové investičné produkty, ako napríklad Balíček Stellar.

Trend teda naznačuje, že zatiaľ čo Stellar mal svoje vzostupy a pády, nikdy nedosiahol svoju hodnotu udržať počas dlhého obdobia. Navyše, mnoho iných ekonomických prognostických agentúr verí, že XLM dosiahne vrchol na konci roka 2022.

Related Posts

Leave a Reply