Join Now

Investovanie do kryptomien – cesta k finančnej stabilizácii

Posledné roky priniesli obrovskú zmenu čo sa týka pohľadu na bohatstvo. Zatiaľ čo niektorí pocítili stratu pracovných miest a znižovanie miezd, paradoxne sme začali viac šetriť – čiastočne kvôli blokádam ciest a obmedzeniam cestovania, ale aj kvôli impulzu znížiť výdavky a nechať si peniaze na horšie časy. Ako však investovať odložené peniaze tak, aby sme v blízkej budúcnosti dosiahli finančnú stabilizáciu?

Investovanie pre každého…

Nedá sa prehliadnuť že v poslednom čase pribúda čoraz viac mladých ľudí, ktorí začali viac sporiť, aby mohli odísť do predčasného dôchodku.  Mnohí si tiež všimli, že rozumné investovanie môže pomôcť nielen k nárastu bohatstva, ale môže tiež zlepšiť finančnú stabilitu z dlhodobej perspektívy.

Prečo sme sa však rozhodli investovať práve teraz? Je to všetko kvôli inflácii. Inflácia je všeobecný rast cien, ktorý sa vyskytuje každý rok a spôsobuje pokles kúpnej sily peňazí. Miera inflácie sa môže značne líšiť, no v poslednom čase zaznamenala v mnohých krajinách rýchly rast.

Ľudia, ktorí si odkladajú finančné prostriedky na neskoršie použitie, musia konať tak, aby spomínané peniaze mohli na seba pracovať. Ak necháte peniaze nečinne ležať, ich hodnota bude čoraz nižšia. Na druhej strane, čím viac investujete, tým skôr môžete využiť silu zloženého úročenia.

Vedomé konanie

Existuje mnoho investičných stratégií, ale väčšinu z nich môžeme v skratke charakterizovať ako nakupuj lacno, predávaj draho. Táto metóda sa často označuje ako „buy the dips”.

Táto základná investičná technika sa týka nákupu ďalších aktív pri poklese ceny a počas korekcie. Napriek tomu, že to znie jednoducho, investor trávi veľa času analýzou grafov, krátkodobých a dlhodobých priemerov a historických trendov. Označuje sa tiež ako „nákup veľkých poklesov” (big dips) alebo „malých poklesov” (small dips). V prvom prípade sa jedná o pokles ceny pod priemer a v druhom prípade cena klesne pod úroveň, kde sa naposledy pohybovala. Investori, ktorí nakupujú s využitím tejto stratégie, sa môžu rozhodnúť pre rýchly predaj za účelom zisku alebo budú držať aktívum, aby si vybudovali dlhodobú pozíciu.

Kupovanie aktív v momente, keď ich cena klesá, je dobrou stratégiou, no má niekoľko nevýhod. V prvom rade je ťažké povedať, ako bude vyzerať hodnota aktíva v najbližšej hodine alebo v nasledujúci deň. Existuje teda ďalší spôsob, ako investovať: nakupovať, keď je cena pod historickým priemerom. Tu prichádza vhod pojem pohyblivého priemeru, pretože ten ilustruje najlepšie možné body na vstup a výstup na/z trhu.

Aktíva budúcnosti

Kryptomeny sú v súčasnosti jednou z dynamicky sa rozvíjajúcich investičných oblastí. Ukázalo sa, že sú najobľúbenejším aktívom posledných rokov, ba čo viac, mnohí odborníci sa domnievajú, že to budú práve kryptomeny, ktoré dokážu predbehnúť tradičné finančné nástroje.

Okrem kryptomien však existujú aj iné investičné príležitosti, ktorým sa celkom darí. Najlepšie odporúčania týkajúce sa akcií na nasledujúci rok sú PSU State Bank of India (SBI), GAIL, HDFC Bank, TCS a ONGC. Na druhej strane sú nehnuteľnosti jednou z najobľúbenejších investičných možností všeobecne. Veľký vplyv mali v posledných rokoch komerčné nehnuteľnosti, ktoré stlačili ceny na rekordné minimá. Odborníci sa teda domnievajú, že je dobré kúpiť komerčnú nehnuteľnosť a premeniť ju na priestory coworking. Keďže dopyt po coworkingových priestoroch rastie, môže to byť príležitosť na trvalé, pravidelné zisky.

Investovanie do kryptomien – oplatí sa?

Kryptomeny sú špeciálnym typom aktív. Vyznačujú sa predovšetkým volatilitou, technologickým potenciálom a veľmi širokým výberom potenciálnych mincí na investovanie.

V priebehu roka od decembra 2016 do konca roku 2017 sa hodnota bitcoinu zvýšila zo 750 USD na 10 000 USD. To znamená, že každý, kto v decembri 2016 investoval 10 000 dolárov, by za presne 365 dní získal ohromujúcich 133 333 dolárov. V skutočnosti celková trhová kapitalizácia kryptomien dosiahla ohromujúcich 500 miliárd dolárov. Ako sa však k tejto bubline pridávalo čoraz viac špekulantov, jednoducho musela kedysi prasknúť. Keď cena bitcoinu klesla, zosypali sa aj ceny všetkých ostatných kryptomien. Mnoho investorov však profitovalo zo špekulatívnej bubliny. Je to výsledok volatility – tendencie aktíva generovať veľké straty, ale aj veľké zisky.

Technologický potenciál zase znamená, že investovanie do kryptomien má veľa spoločného s technologickými riešeniami, napríklad investíciami do startupov. Tu sa v prvom rade zohľadňuje účel, pre ktorý bola kryptomena vytvorená. Môže to byť univerzálny platobný prostriedok, alebo spôsob vytvárania aplikácií či inteligentných kontraktov – a mnoho ďalších využití. Všetky majú vplyv na potenciálnu budúcu hodnotu.

Kryptomeny sa od väčšiny tradičných aktív líšia širokým výberom. Existuje viac ako 6 000 rôznych mincí, ktoré spolu nesúvisia žiadnym konzistentným spôsobom. Existuje tiež veľa druhov cenných papierov, ale sú jasne zoskupené. Akcie najväčších spoločností nájdete na najväčších a najznámejších burzách, rôzne lokálne burzy predávajú akcie miestnych spoločností atď. V prípade kryptomien miznú akékoľvek závislosti, burzy ponúkajú tie kryptomeny, ktoré považujú za obľúbené medzi investormi. To znamená, že sú poháňané najmä trhovou kapitalizáciou a nie skutočným potenciálom.

Kryptomeny budúcnosti

Mnoho ľudí je presvedčených, že éra bitcoinov sa skončila. Existujú však aj alternatívy. Prvým je Ethereum – decentralizovaná softvérová platforma, ktorá umožňuje vytvárať a prevádzkovať inteligentné zmluvy a decentralizované aplikácie (DApps) bez akéhokoľvek oneskorenia, možnosti podvodu, kontroly alebo zásahu tretích strán. Aplikácie na Ethereum bežia na kryptografických tokenoch špecifických pre platformu, Etherach. Ether sa používa na navigáciu na platforme Ethereum a siahajú po ňom predovšetkým vývojári, ktorí chcú vytvárať a prevádzkovať aplikácie na Ethereum, alebo investori, ktorí chcú nakupovať iné digitálne meny pomocou Etheru.  Ether, ktorý bol uvedený na trh v roku 2015, je v súčasnosti po Bitcoine druhou najväčšou digitálnou menou z hľadiska trhovej kapitalizácie.

Litecoin, ktorý bol uvedený na trh v roku 2011, bol jednou z prvých kryptomien, ktoré kráčali po stopách bitcoinu. Vytvoril ho Charlie Lee, absolvent MIT a bývalý inžinier Google. Litecoin sa spolieha na globálnu platobnú sieť typu open source, ktorá nie je kontrolovaná žiadnou centrálnou autoritou a využíva dôkaz o práci, ktorý je možné dekódovať pomocou spotrebiteľských procesorov. Hoci je Litecoin v mnohých ohľadoch podobný bitcoinu, má vyššiu rýchlosť generovania blokov, a preto ponúka kratší čas potvrdenia transakcie.

Stellar je však považovaný za jeden z najsľubnejších e-coinov. Stellar je mena a aj platobná platforma. Ide o platobnú technológiu zameranú na prepojenie finančných inštitúcií a maximálne zníženie nákladov a času potrebného na cezhraničné prevody. Je veľmi obľúbeným aktívom aj medzi investormi, ktorí ho môžu získať napríklad v rámci kúpy balíčka Stellar.

V súčasnosti Stellar prevádzkuje sieť decentralizovaných serverov s rozptýlenou účtovnou knihou, ktorá sa aktualizuje každých 2 až 5 sekúnd na všetkých uzloch. Najvýraznejším faktorom, ktorý odlišuje Stellar od populárnych mincí, vrátane Bitcoinu, je konsenzuálny protokol. Pri schvaľovaní transakcií sa nespolieha na celú sieť baníkov, ale namiesto toho používa algoritmus Federated Byzantine Agreement (FBA) za účelom rýchlejšieho spracovania údajov. Existuje tiež veľa plánov na zlepšenie efektívnosti meny a jej ďalší rozvoj.

Investovanie sa javí ako osvedčený spôsob dosiahnutia finančnej stability. Oplatí sa však uvedomiť si riziká, ktoré podstupujete a vždy si vyberať aktíva, ktoré majú dobrú prognózu do budúcnosti.

Related Posts

Leave a Reply