Join Now

Stellar kripto para birimi – modern e-para ve geleceğe yönelik bir platform

Stellar, en modern ve ileri görüşlü kripto para birimlerinden biri olarak kabul edilir. Ancak, başarısının temeli nedir?

Yenilikçi bir fikir

Stellar tam olarak nedir? Açık kaynaklı bir eşler arası dijital para birimi ağıdır. Uzun yıllardır kripto para birimleri ile uğraşan Jed McCaleb tarafından kuruldu. Buradaki fikir, dünya çapında para birimleri arası işlemleri daha kolay ve hızlı hale getirmek ve ayrıca geleneksel bankacılık hizmetlerine erişimi olmayan kişilere likidite sağlamaktı.

Stellar kripto para tokenler lümen veya XLM denir ve Stellar ve XLM aynı sistemde bir arada bulunurken, teknik olarak farklı temellere dayanırlar. Stellar, blok zinciri ağını oluştururken, lümenler blok zinciri ağında işlem görür. Stellar’ın web sitesine göre, şu anda dolaşımda 50 milyar lümen var.

Stellar pratikte nasıl çalışır? Varsayımsal olarak birisinin 50.000 PLN transfer ettiğini, ancak işlemi tamamlayabilecekleri bir bankaya erişimi olmadığını varsayalım. Bu kişi bunun yerine lümen cinsinden 50.000 PLN eşdeğerini transfer edebilir. Alıcı daha sonra bu lümenleri 50.000 PLN veya başka bir para biriminde eşdeğer bir miktarla değiştirebilir. Sonuç olarak, işlem süreleri tipik sınır ötesi transferlerden daha kısadır.

Platform ve kripto para birimi

Stellar platformu, her türlü paranın dijital temsillerini oluşturmanıza, göndermenize ve ticaret yapmanıza olanak tanır. Yazılım, merkezi olmayan, açık bir ağ üzerinde çalışır ve her gün milyonlarca işlemi gerçekleştirir. Bitcoin ve Ethereum gibi, Stellar da ağı senkronize tutmak için blok zincirine güveniyor. Ancak Stellar, tipik blok zinciri tabanlı sistemlerden çok daha hızlı, daha ucuz ve daha enerji verimlidir.

Bitcoin ağı sadece Bitcoin ticareti yapmak için oluşturulmuş olsa da, Stellar şeffaf ve verimli bir şekilde her türlü paranın ticaretini yapmak için mükemmel olan merkezi olmayan bir sistemdir.

Stellar ağı, hesapları başlatmak ve işlem yapmak için küçük miktarlarda gerekli olan yerel bir dijital kripto para birimi olan lümenlere sahiptir, ancak bu gereksinimlerin ötesinde, Stellar herhangi bir para birimine ayrıcalık tanımaz. Lümen ihtiyacı, Stellar’ın genel muhasebe sisteminin temel tasarımından kaynaklandı. Şu anda bir hesaptaki minimum bakiye 1 lümen ve minimum işlem ücreti 0,00001 lümendir. Bunlar, Stellar’ı yaygın olarak kullanılabilir hale getirecek kadar küçük, ancak spam göndericilerin ağın kullanımını caydıracak kadar büyük.

Istismar…

Stellar Kalkınma Vakfın belirtilen hedefi, küçük işlemlerin maliyetini düşürerek dünya çapında ekonomik büyümeyi desteklemek için dağıtılmış defter teknolojisini kullanmaktır. Vakıf ayrıca mobil teknolojinin hızlı, düşük maliyetli para transferleri yapma yeteneğini geliştirmeye ve dünya çapında küçük işletmelerin büyümesini teşvik etmeye odaklanmıştır. Bu amaçla Stellar, İngiltere merkezli danışmanlık firması Deloitte ve Mayıs 2018 itibariyle American Express dahil olmak üzere bir dizi şirket ve hizmetle ortaklık kurdu.

Vakıf, bankalar da dahil olmak üzere farklı finansal sistemler arasında birlikte çalışabilirlik için bir temel sağlamak için Stellar’ı kullanmayı planlıyor. Bu amaçla, fiat para birimleri ve kripto para birimleri arasındaki farklı değerlere bakılmaksızın, mümkün olduğunca verimli olacak şekilde tasarlanmış çoklu para birimi işlemleri sağlar.

Stellar ağı, başta Afrika, Hindistan, Filipinler ve bazı Güneydoğu Asya ülkeleri olmak üzere birçok ülkede özel şirketler ve finans kuruluşları tarafından kullanılmaya başlandı. Örneğin Hindistan’ın ICICI Bank’ı, kullanıcıların daha önce mümkün olandan daha düşük ücretlerle daha hızlı, daha güvenli işlemler göndermelerini sağlamak için Stellar ile ortaklık kurdu.

Tarih ve Değer

2014 yılında Mount Gox ve Ripple’ın kurucusu Jed McCaleb, Stellar ağ sistemini başlattı. Resmi lansmandan önce McCaleb, alfa testçileri arayan “Gizli Bitcoin Projesi” adlı bir web sitesi oluşturdu. Kar amacı gütmeyen Stellar Kalkınma Vakfı, Şerit CEO’su Patrick Collison ile ortaklaşa kuruldu ve proje resmi olarak Temmuz ayında başlatıldı.

Başlangıçta, ağ 100 milyar lümen içeriyordu. Bunun yüzde 25’i finansal erişim üzerinde çalışan diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlandı. Şerit, projeye yatırım yapması karşılığında yüzde 2 (2 milyar başlangıç belirteçi ) aldı. Başlangıçta Stellar olarak bilinen kripto para birimi daha sonra lümen veya XLM olarak adlandırıldı.

Ağustos 2014’te. Brezilya’nın ilk Bitcoin borsası Mercado Bitcoin, Stellar ağını kullanacağını duyurdu. Ocak 2015’e kadar. Stellar’ın platformunda yaklaşık 3 milyon kayıtlı kullanıcı hesabı ve yaklaşık $15 milyonluk bir piyasa değeri vardı. Stellar Kalkınma Vakfı, Nisan 2015’te, Kasım 2015’te yürürlüğe giren yeni bir fikir birliği algoritmasıyla güncellenmiş bir protokol yayınladı. Yeni algoritma, Stanford profesörü David Mazieres tarafından oluşturulan ve değerde önemli bir artışa katkıda bulunan bir kripto para birimi protokolü olan SCP’yi kullandı. O zamandan beri, lümen fiyatı yavaş ama istikrarlı bir şekilde arttı.

Stellar… geleceğin kripto para birimi mi?

2021 ortalarında, XLM değerinde keskin bir sıçrama gördü ve 0,2 $-lık piyasa direnç seviyesini aştı. Geçen yıl boyunca, para birimi geçici düzeltmelerle sürekli büyüme kaydetti. Bir noktada 0,9381 $-dan yeni bir zirveye ulaştı, ancak daha sonra keskin bir düşüş gördü ve 0,2914 $-ın altında düzeltildi.

Cüzdan Yatırımcısına göre, Stellar için fiyat tahminleri kısa ve uzun vadeli mükemmel bir yatırıma işaret ediyor. 2026 yılına kadar, XLM fiyatının 1.854 $ olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Trading Beasts’e göre, XLM’nin fiyatı önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artacak. Stellar Paketi gibi yeni yatırım ürünleri, madeni paranın çoğalmasına yardımcı olabilir.

Dolayısıyla eğilim, Stellar’ın iniş ve çıkışları olmasına rağmen, uzun bir süre boyunca asla değer kaybetmediğini gösteriyor.  Ayrıca, diğer birçok ekonomik tahmin ajansı, XLM’nin değerinin sadece 2022’nin sonunda zirveye ulaşacağına inanıyor.

Related Posts

Leave a Reply