Join Now

Stellar kriptovaluta – sodoben e-denar in platforma, ki je odporna na prihodnost

Stellar velja za eno najsodobnejših in naprednih kriptovalut. Vendar, kaj je osnova njegovega uspeha?

Inovativna ideja

Kaj pravzaprav je Stellar? To je odprtokodno omrežje za digitalno valuto peer-to-peer.Ustanovil jo je Jed McCaleb, ki se že vrsto let ukvarja s kriptovalutami. Ideja je bila olajšati in pospešiti medvalutne transakcije po vsem svetu ter zagotoviti likvidnost ljudem, ki nimajo dostopa do tradicionalnih bančnih storitev.

Stellar kriptovalutni žetoni se imenujejo lumeni ali XLM, in čeprav Stellar in XLM sobivata v istem sistemu, tehnično temeljita na različnih temeljih. Stellar obsega omrežje blockchain, medtem ko se z lumeni trguje v omrežju blockchain. Po podatkih Stellarjevega spletna mesta je trenutno v obtoku 50 milijard lumnov.

Kako Stellar deluje v praksi? Predpostavimo hipotetično, da nekdo nakaže 50.000 PLN, vendar nima dostopa do banke, kjer bi lahko zaključil transakcijo. Ta oseba bi lahko namesto tega nakazala protivrednost 50.000 PLN v lumnih. Prejemnik lahko te lumne nato zamenja za 50.000 PLN ali enakovreden znesek v drugi valuti. Navsezadnje so transakcijski časi krajši kot pri tipičnih čezmejnih nakazilih.

Platforma proti kriptovaluti

Platforma Stellar vam omogoča ustvarjanje, pošiljanje in trgovanje z digitalnimi predstavitvami vseh oblik denarja. Programska oprema deluje v decentraliziranem, odprtem omrežju in vsak dan upravlja z milijoni transakcij. Tako kot Bitcoin in Ethereum se Stellar zanaša na blockchain, da ohranja sinhronizacijo omrežja. Vendar pa je Stellar veliko hitrejši, cenejši in energijsko učinkovitejši od tipičnih sistemov, ki temeljijo na blockchainu.

Medtem ko je bilo omrežje Bitcoin ustvarjeno za trgovanje samo z Bitcoini, je Stellar decentraliziran sistem, ki je kot nalašč za trgovanje z vsemi vrstami denarja na pregleden in učinkovit način.

Omrežje Stellar ima domačo digitalno kriptovaluto, lumen, ki je v majhnih količinah potrebna za odpiranje računov in opravljanje transakcij, vendar poleg teh zahtev Stellar ne daje privilegijev za nobeno določeno valuto. Potreba po lumnih je izhajala iz osnovne zasnove Stellarjevega sistema glavne knjige. Trenutno je minimalno stanje na računu 1 lumen, minimalna transakcijska provizija pa 0,00001 lumen. Ti so dovolj majhni, da je Stellar široko dostopen, vendar dovolj veliki, da odvračajo pošiljatelje neželene pošte od uporabe omrežja.

izkoriščanje …

Naveden cilj fundacije Stellar Development Foundation je uporaba tehnologije porazdeljene knjige za podporo gospodarske rasti po vsem svetu z znižanjem stroškov majhnih transakcij. Fundacija se osredotoča tudi na izboljšanje sposobnosti mobilne tehnologije za hitra in poceni denarna nakazila in spodbujanje rasti malih podjetij po vsem svetu. V ta namen je Stellar sodeloval s številnimi podjetji in storitvami, vključno s svetovalnim podjetjem Deloitte s sedežem v Združenem kraljestvu in od maja 2018 celo z American Expressom.

Fundacija namerava uporabiti Stellar za zagotavljanje temeljev za interoperabilnost med različnimi finančnimi sistemi, vključno z bankami. V ta namen zagotavlja transakcije v več valutah, ki so zasnovane tako, da so čim bolj učinkovite, ne glede na različne vrednosti med fiat valutami in kriptovalutami.

Omrežje Stellar so začela uporabljati zasebna podjetja in finančne institucije v več državah, zlasti v regijah Afrike, Indije, Filipinov in nekaterih držav jugovzhodne Azije. Indijska banka ICICI Bank je na primer sodelovala s Stellarjem, da bi uporabnikom omogočila pošiljanje hitrejših in varnejših transakcij z nižjimi provizijami, kot je bilo prej mogoče.

Zgodovina in vrednost

Leta 2014 je Jed McCaleb, ustanovitelj Mount Gox in Ripple, lansiral omrežni sistem Stellar. Pred uradnim lansiranjem je McCaleb ustvaril spletno mesto, imenovano “Secret Bitcoin Project”, ki išče alfa preizkuševalce. Neprofitna fundacija Stellar Development Foundation je bila ustanovljena v sodelovanju z izvršnim direktorjem Stripe Patrickom Collisonom, projekt pa se je uradno začel julija.

Ob lansiranju je omrežje vsebovalo 100 milijard lumnov. 25 odstotkov od tega je bilo doniranih drugim neprofitnim organizacijam, ki se ukvarjajo s finančno vključenostjo. Stripe je prejel 2 odstotka (2 milijardi začetnih žetonov) v zameno za vlaganje v projekt. Kriptovaluta, prvotno znana kot Stellar, je bila kasneje poimenovana lumen ali XLM.

V avgustu 2014. Mercado Bitcoin, prva brazilska borza Bitcoin, je napovedala, da bo uporabljala omrežje Stellar. Do januarja 2015. Stellar je imel na svoji platformi približno 3 milijone registriranih uporabniških računov in tržno kapitalizacijo skoraj 15 milijonov dolarjev. Fundacija Stellar Development Foundation je aprila 2015 izdala posodobljen protokol z novim soglasnim algoritmom, ki je začel veljati novembra 2015. Novi algoritem je uporabljal SCP, protokol kriptovalute, ki ga je ustvaril profesor s Stanforda David Mazières, ki je prispeval k znatnemu povečanju vrednosti. Od takrat se je cena lumnov počasi, a vztrajno povečevala.

Stellar… kriptovaluta prihodnosti?

Sredi leta 2021 je XLM zabeležil močan skok vrednosti in presegel raven tržnega upora 0,2 $. V zadnjem letu je valuta nenehno rasla z začasnimi popravki. Na neki točki je dosegel nov vrh pri 0,9381 $, nato pa je doživel močan upad in se popravil pod 0,2914 $.

Po mnenju Wallet Investorja projekcije cen za Stellar kažejo na odlično kratkoročno in dolgoročno naložbo. Do leta 2026 naj bi cena XLM znašala 1854 $. Tudi glede na Trading Beasts se bo cena XLM v naslednjih nekaj letih znatno povečala. Novi naložbeni produkti, kot je Paket Stellar, lahko pripomorejo k nadaljnjemu širjenju kovanca.

Trend torej kaže, da čeprav je Stellar imel vzpone in padce, ni nikoli izgubil vrednosti v daljšem časovnem obdobju.  Poleg tega številne druge agencije za gospodarsko napovedovanje verjamejo, da bo vrednost XLM dosegla vrhunec šele konec leta 2022.

Related Posts

Leave a Reply