Join Now

Investování do kryptoměn – cesta ke stabilitě

V posledních letech došlo k velkému posunu v názoru na bohatství. Zatímco někteří pocítili ztrátu zaměstnání a snížení mezd, my jsme paradoxně začali více šetřit – částečně kvůli překážkám a omezení pohybu, ale také kvůli nutkání omezit výdaje a uložit peníze na horší časy. Jak ale investovat peníze navíc, abyste dosáhli stability v blízké budoucnosti?

Investování pro každého…

Není těžké si všimnout, že v poslední době vzrostl počet mladých lidí, kteří začali více spořit, aby mohli odejít do důchodu dříve.  Mnoho lidí si všimlo, že rozumné investování může pomoci nejen vybudovat bohatství, ale také dlouhodobě zlepšit finanční stabilitu.

Proč se ale rozhodujeme investovat právě teď? To vše díky inflaci. Inflace je všeobecný růst cen, ke kterému dochází každý rok a který způsobuje pokles kupní síly peněz. Míra inflace se může značně lišit, ale v poslední době dochází v mnoha zemích k jejímu rychlému růstu.

Ti, kdo shromažďují finanční prostředky na později, musí zajistit, aby pracovaly samy na sebe. Ponechání peněz v nečinnosti způsobí pokles jejich hodnoty. A naopak, čím více investujete, tím dříve můžete využít sílu procent úroku .

Vědomé jednání

Existuje mnoho investičních strategií, ale většinu z nich lze rozdělit na levně koupit, draze prodat. Tento postup se často označuje jako „buy the dips”.

Tato základní investiční technika spočívá v nákupu většího množství aktiv při poklesu ceny a během korekce. Ačkoli to zní jednoduše, obchodník věnuje mnoho času analýze grafů, krátkodobých a dlouhodobých pohyblivých průměrů a historických trendů. Označuje se také jako „nákup velkých poklesů” (big dips) nebo „malých poklesů” (small dips). První případ se týká situace, kdy cena klesne pod průměr, zatímco druhý případ se týká situace, kdy cena klesne z místa, kde se naposledy umístila. Investoři, kteří nakupují v rámci této strategie, se mohou rozhodnout pro rychlý prodej se ziskem nebo pro držení aktiva za účelem vybudování dlouhodobé pozice.

Nákup aktiva, když jeho cena klesá, je dobrá strategie, ale má několik nevýhod. Především je obtížné říci, jak bude hodnota aktiva vypadat za hodinu nebo za den. Existuje tedy i jiný způsob investování: nákup, když je cena nižší než historický průměr. Zde je užitečný koncept pohyblivého průměrukterý znázorňuje nejlepší možné vstupní a výstupní body k odchodu  z trhu..

Budoucí aktiva

Kryptoměny jsou v současné době jednou z rychle rostoucích investičních oblastí. Ukázalo se, že jsou nejoblíbenějším aktivem poslední doby, a mnozí odborníci se navíc domnívají, že právě kryptoměny by mohly předstihnout tradiční finanční nástroje.

Kromě kryptoměn však existují i další investiční příležitosti, kterým se daří. Nejlepší doporučení pro akcie pro nadcházející rok jsou State Bank of India (SBI) PSU, GAIL, HDFC Bank, TCS a ONGC. Naopak, nemovitosti je jednou z nejoblíbenějších investičních možností obecně. Poslední roky měly na komerční nemovitosti zásadní dopad a ceny se dostaly na rekordně nízkou úroveň. Odborníci se proto domnívají, že je dobré koupit komerční nemovitost a přestavět ji na coworkingový prostor. S rostoucí poptávkou po coworkingových prostorách by to mohla být příležitost ke stálým a pravidelným ziskům.

Investování do kryptoměn – vyplatí se to?

Kryptoměny jsou zvláštním typem aktiv. Vyznačují se především svou nestálostí, technologickým potenciálema velmi široký výběr potenciálních investičních mincí.

Za rok od prosince 2016 do konce roku 2017 vzrostla hodnota bitcoinu ze 750 na 10 000 dolarů. To znamená, že každý, kdo v prosinci 2016 investoval 10 000 dolarů, by přesně za 365 dní získal neuvěřitelných 133 333 dolarů. Celková tržní kapitalizace kryptoměn totiž dosáhla neuvěřitelných 500 miliard dolarů. Jak se však k bublině přidávalo stále více spekulantů, musela nevyhnutelně splasknout. Když cena bitcoinu klesla, propadly se i ceny všech ostatních kryptoměn. Mnoho investorů však na spekulativní bublině vydělalo. To je právě efekt volatility – tendence aktiva generovat velké ztráty, ale také velké zisky.

Technologický potenciál dělá investování do kryptoměn hodně společného s řešením technologických problémů, jako je investování do startupů. Zde se zohledňuje především účel, pro který byla kryptoměna vytvořena. Mohlo by jít o univerzální platební prostředek, způsob vytváření aplikací nebo chytrých smluv – a mnoho dalších využití. Všechny mají vliv na potenciální budoucí hodnotu.

Široký výběr odlišuje kryptoměny od většiny tradičních aktiv. Existuje více než 6 000 různých mincí, které spolu nijak souvisle nesouvisejí. V případě cenných papírů existuje také mnoho typů, ale jsou jasně seskupeny. Akcie největších společností lze nalézt na největších a nejznámějších burzách, na různých místních burzách se prodávají akcie místních společností atd. V případě kryptoměn jakákoli závislost mizí, burzy nabízejí ty kryptoměny, které náhodou shledají mezi investory oblíbenými. To znamená, že se řídí především tržní kapitalizací, nikoli skutečným potenciálem.

Kryptoměny budoucnosti

Mnoho lidí se domnívá, že éra bitcoinu je u konce. Existují však alternativy. První z nich je Ethereum– decentralizovaná softwarová platforma, která umožňuje vytváření a spouštění chytrých smluv a decentralizovaných aplikací (DApps) bez jakéhokoli zpoždění, bez možnosti podvodu, kontroly nebo zásahů třetích stran. Aplikace na platformě Ethereum běží na kryptografických tokenech specifických pro platformu, Etheru. Ether slouží k pohybu po platformě Ethereum a je žádaný především vývojáři, kteří chtějí vytvářet a provozovat aplikace na platformě Ethereum, nebo investory, kteří chtějí za Ether nakupovat jiné digitální měny.  Ether, který byl uveden na trh v roce 2015, je nyní druhou největší digitální měnou podle tržní kapitalizace po Bitcoinu.

Litecoin, která byla spuštěna v roce 2011, byla jednou z prvních kryptoměn, které šly ve stopách Bitcoinu. Vytvořil ji Charlie Lee, absolvent MIT a bývalý inženýr společnosti Google. Litecoin je založen na globální platební síti s otevřeným zdrojovým kódem, která není kontrolována žádnou centrální autoritou a používá důkaz práce, který mohou dekódovat za pomocí spotřebitelských procesorů. Ačkoli je Litecoin v mnoha ohledech podobný Bitcoinu, má rychlejší generování bloků, a proto nabízí rychlejší dobu potvrzení transakcí.

Stellar je však považován za jeden z nejprogresivnějších e-mincí. Stellar je měna i platební platforma. Jedná se o platební technologii, jejímž cílem je propojit finanční instituce a minimalizovat náklady a čas potřebný k přeshraničním převodům. Je také velmi oblíbeným aktivem mezi investory, kteří si jej mohou zakoupit například v rámci Balíčku Stellar.

V tuto chvíli Stellar provozuje síť decentralizovaných serverů s distribuovanou účetní knihou, která se ve všech uzlech aktualizuje každých 2 až 5 sekund. Nejviditelnějším faktorem, který odlišuje Stellar od populárních mincí, včetně Bitcoinu, je konsensuální protokol. Při schvalování transakcí se nespoléhá na celou síť těžařů, ale používá algoritmus Federated Byzantine Agreement(FBA), která umožňuje rychlejší zpracování. Existuje také mnoho plánů na zlepšení výkonnosti měny a její další rozvoj.

Investování se proto jeví jako osvědčený způsob dosažení finanční stability. Vyplatí se však uvědomit si rizika, která podstupujete, a vždy si vybírat aktiva, která vypadají dobře do budoucna.

Related Posts

Leave a Reply