Join Now

Stellar kriptovaluta – modern e-pénz és jövőbiztos platform

A Stellar az egyik legmodernebb és legelőremutatóbb kriptovaluta. Azonban mi az alapja a sikerének?

Innovatív ötlet

Mi is pontosan az a Stellar? Ez egy nyílt forráskódú peer-to-peer digitális valutahálózat.Jed McCaleb alapította, aki évek óta foglalkozik kriptovalutákkal. Az ötlet az volt, hogy a devizaközi tranzakciókat világszerte könnyebbé és gyorsabbá tegyék, valamint likviditást biztosítsanak azoknak, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki szolgáltatásokhoz.

A Stellar kriptovaluta tokeneket lumeneknek vagy XLM-nek nevezik, és bár a Stellar és az XLM együtt léteznek ugyanabban a rendszerben, technikailag eltérő alapokon nyugszanak. A Stellar a blokklánc hálózatot tartalmazza, míg a lumenekkel a blokklánc hálózaton kereskednek. A Stellar honlapja szerint jelenleg 50 milliárd lumen van forgalomban.

Hogyan működik a Stellar a gyakorlatban? Tegyük fel hipotetikusan, hogy valaki 50 000 PLN-t utal át, de nincs hozzáférése egy bankhoz, ahol végrehajthatná a tranzakciót. Ez a személy ehelyett 50 000 PLN-t utalhat át lumenben. A címzett ezután beválthatja ezeket a lumeneket 50 000 PLN-re vagy ennek megfelelő összegre más pénznemben. Végső soron a tranzakciós idők rövidebbek, mint a tipikus határokon átnyúló átutalások esetében.

A platform kontra kriptovaluta

A Stellar platform lehetővé teszi a pénz minden formájának digitális ábrázolásának létrehozását, küldését és kereskedelmét. A szoftver decentralizált, nyílt hálózaton fut, és naponta több millió tranzakciót kezel. A Bitcoinhoz és az Ethereumhoz hasonlóan a Stellar is a blokkláncra támaszkodik a hálózat szinkronizálása érdekében. A Stellar azonban sokkal gyorsabb, olcsóbb és energiahatékonyabb, mint a tipikus blokklánc-alapú rendszerek.

Míg a Bitcoin hálózatot csak Bitcoin kereskedésére hozták létre, a Stellar egy decentralizált rendszer, amely tökéletes mindenféle pénz átlátható és hatékony kereskedelmére.

A Stellar hálózat natív digitális kriptovalutával, lumennel rendelkezik, amely kis mennyiségben szükséges a számlák kezdeményezéséhez és a tranzakciók lebonyolításához, de ezeken a követelményeken túl a Stellar nem részesít előnyben egyetlen valutát sem. A lumen szükségessége a Stellar főkönyvi rendszerének alapvető kialakításából fakadt. Jelenleg egy számla minimális egyenlege 1 lumen, a minimális tranzakciós díj pedig 0,00001 lumen. Ezek elég kicsik ahhoz, hogy széles körben elérhetővé tegyék a Stellart, de elég nagyok ahhoz, hogy a spamküldők ne használják a hálózatot.

Kizsákmányolás…

A Stellar Fejlesztési Alapítvány kinyilvánított célja, hogy az elosztott főkönyvi technológiát alkalmazva támogassa a gazdasági növekedést világszerte a kis tranzakciók költségeinek csökkentésével. Az alapítvány emellett arra is összpontosít, hogy javítsa a mobiltechnológia képességét a gyors, olcsó pénzátutalások végrehajtására, valamint a kisvállalkozások növekedésének ösztönzésére szerte a világon. Ebből a célból a Stellar számos vállalattal és szolgáltatással kötött partnerséget, köztük az Egyesült Királyságbeli székhelyű Deloitte tanácsadó céggel, és 2018 májusától még az American Express-szel is.

Az alapítvány azt tervezi, hogy a Stellar segítségével alapot biztosít a különböző pénzügyi rendszerek, köztük a bankok közötti interoperabilitáshoz. Ebből a célból több pénznemben történő tranzakciókat biztosít, amelyek a lehető leghatékonyabbak legyenek, függetlenül a fiat valuták és a kriptovaluták közötti eltérő értékektől.

A Stellar hálózatot magáncégek és pénzintézetek kezdték használni több országban, különösen Afrika, India, a Fülöp-szigetek és néhány délkelet-ázsiai ország régiójában. Az indiai ICICI Bank például együttműködött a Stellarral, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára, hogy gyorsabb, biztonságosabb tranzakciókat küldhessenek alacsonyabb díjak mellett, mint korábban lehetséges volt.

Történelem és érték

2014-ben Jed McCaleb, a Mount Gox és a Ripple alapítója elindította a Stellar hálózati rendszert. A hivatalos indulás előtt McCaleb létrehozta a “Secret Bitcoin Project” nevű weboldalt, amely alfatesztelőket keresett. A non-profit Stellar Development Foundation a Stripe vezérigazgatójával, Patrick Collisonnal együttműködve jött létre, és a projekt júliusban hivatalosan is elindult.

A hálózat indulásakor 100 milliárd lumen volt. Ennek 25 százalékát a pénzügyi integrációval foglalkozó egyéb nonprofit szervezeteknek adományozták. A Stripe 2 százalékot (2 milliárd kezdeti tokent) kapott a projektbe való befektetésért cserébe. Az eredeti nevén Stellar kriptovalutát később lumennek vagy XLM-nek nevezték el.

2014 augusztusában. A Mercado Bitcoin, Brazília első Bitcoin tőzsdéje bejelentette, hogy a Stellar hálózatot fogja használni. 2015 januárjáig. A Stellar körülbelül 3 millió regisztrált felhasználói fiókkal rendelkezett a platformján, és piaci kapitalizációja közel 15 millió dollár volt. A Stellar Development Foundation 2015 áprilisában kiadott egy frissített protokollt egy új konszenzusos algoritmussal, amely 2015 novemberében lépett életbe. Az új algoritmus az SCP-t, David Mazières stanfordi professzor által létrehozott kriptovaluta protokollt használta, amely hozzájárult az érték jelentős növekedéséhez. Azóta a lumenek ára lassan, de folyamatosan emelkedett.

Stellar… a jövő kriptovalutája?

2021 közepén az XLM értéke meredeken emelkedett, és meghaladta a 0,2 dolláros piaci ellenállási szintet. Az elmúlt évben a valuta folyamatos növekedést mutatott, átmeneti korrekciókkal. Egy ponton új csúcsot ért el 0,9381 dolláron, de aztán meredeken zuhant, és 0,2914 dollár alá korrigált.

A Wallet Investor szerint a Stellar árfolyam-előrejelzései kiváló rövid és hosszú távú befektetést jeleznek. 2026-ra az XLM ára az előrejelzések szerint 1854 dollár lesz. Szintén a Trading Beasts szerint az XLM ára jelentősen emelkedni fog a következő néhány évben. Az új befektetési termékek, mint például a Stellar csomag , elősegíthetik az érme terjedését.

A trend tehát azt sugallja, hogy bár a Stellarnak voltak hullámvölgyei, de soha nem veszített értékéből huzamosabb ideig.  Ráadásul sok más gazdasági előrejelző ügynökség úgy véli, hogy az XLM értéke éppen 2022 végén éri el a csúcsot.

Related Posts

Leave a Reply