Join Now

Kriptovalūta Stellar – moderna e-monēta un nākotnes platforma

Stellar tiek atzīta par vienu no modernākajām un perspektīvākajām nākotnes kriptovalūtām. Uz kā balstās tās veiksmes formula?

Inovatīva ideja

Kas īsti ir Stellar? Tas ir peer-to-peer tipa digitālās valūtas ķēde ar atvērtu pirmkodu. Stellar dibinātājs Džeds Makkalebs (Jed McCaleb) ar kriptovalūtām bija saistīts jau vairākus gadus. Idejas pamatā ir starpvalūtu transakciju atvieglošana un paātrināšana visā pasaulē, kā arī finanšu plūsmas nodrošināšana personām, kurām nav pieejami tradicionālie banku pakalpojumi

Stellar žetonu sauc par lūmenu (Lumen) jeb XLM. Lai gan Stellar un XLM pastāv līdzās vienā sistēmā, tīri tehniski tie balstās uz dažādiem pamatiem. Stellar aptver blokķēdes tīklu, savukārt Lumen ir tā kriptovalūtas vienība. Saskaņā ar Stellar tīmekļa vietnē pieejamo informāciju, apgrozībā atrodas 50 miljardi lūmenu.

Kā Stellar darbojas praksē? Pieņemsim, ka kāds vēlas pārskaitīt 50 000 zlotu, bet viņam nav piekļuves bankai, kas varētu realizēt šādu transakciju. Tā vietā šī persona varētu pārskaitīt 50 000 zlotus lūmenos. Pēc tam saņēmējs var apmainīt šos lūmenus pret 50 000 zlotiem vai līdzvērtīgu summu citā valūtā. Rezultātā veikto transakciju laiki tiek saīsināti, salīdzinājumā ar tradicionāliem starptautiskiem naudas pārvedumiem.

Platforma vs kriptovalūta

Stellar platforma ļauj pakalpojuma lietotājiem izveidot, nosūtīt un digitāli tirgot visa veida naudas formas. Platforma darbojas kā decentralizēts serveru tīkls un katru dienu apstrādā miljoniem transakciju. Līdzīgi kā Bitcoin un Ethereum, Stellar izmanto blokķēdi, lai uzturētu tīklu sinhronizāciju. Tomēr, Stellar ir daudz ātrāks, lētāks un energoefektīvāks nekā tipiskas blokķēdes sistēmas.

Kamēr Bitcoin tīkls tika izveidots, lai tirgotos tikai ar bitkoiniem, tikmēr Stellar ir decentralizēta sistēma, kas ir lieliski piemērota pārredzamai un efektīva visu veidu naudas tirdzniecībai. Stellar tīkla nodrošinātā kriptovalūta ir lūmens, kas nelielās summās nepieciešama, lai iniciētu kontus un veiktu transakcijas, lai gan, neskaitot šo prasību, Stellar neprivileģē nevienu konkrētu valūtu. Nepieciešamība pēc lūmeniem izriet no Stellar virsgrāmatas sistēmas pamatprojekta. Šobrīd minimālais konta atlikums ir 1 lūmens, bet minimālā transakcijas maksa sastāda 0,00001 lūmenu. Tās ir pietiekami mazas izmaksas, lai Stellar padarītu par plaši pieejamu, bet pietiekami lielas, lai novērstu neatbilstošu dalībnieku mēstules blokķēdē ar nederīgiem darījumiem.

Izmantošana…

Stellar Development fonda izvirzītais mērķis ir izmantot sadalītās virsgrāmatas tehnoloģiju, lai atbalstītu ekonomikas izaugsmi visā pasaulē, samazinot nelielu transakciju izmaksas. Fonds koncentrējas arī uz mobilo tehnoloģiju izaugsmi ātru un lētu naudas pārvedumu jomā un mazo uzņēmumu attīstības stimulēšanu visā pasaulē. Šajā nolūkā Stellar sadarbojas ar daudziem uzņēmumiem un pakalpojumiem, tostarp britu konsultāciju uzņēmumu Deloitte, un, kopš 2018. gada maija, pat ar American Express.

Fonds plāno izmantot Stellar, lai nodrošinātu pamatu sadarbības spējai starp dažādām finanšu sistēmām, tostarp bankām. Šim nolūkam tas nodrošina multivalūtu darījumus, kas izstrādāti tā, lai būtu pēc iespējas efektīvāki, neatkarīgi no dažādajām vērtībām starp bezseguma naudu un kriptovalūtām.

Stellar tīklu ir sākuši izmantot privāti uzņēmumi un finanšu iestādes vairākās valstīs, jo īpaši Āfrikas, Indijas, Filipīnu un dažu Dienvidaustrumāzijas valstu reģionos. Piemēram, Indijas ICICI banka sadarbojas ar Stellar, lai nodrošinātu lietotājiem ātrākas un drošākas transakcijas par zemākām izmaksām, nekā tas bijis līdz šim.

Vēsture un vērtība

2014. gadā Mount Gox un Ripple dibinātājs Džeds Makkalebs izveidoja Stellar tīkla sistēmu. Pirms oficiālās palaišanas Makkalebs izveidoja tīmekļa vietni ar nosaukumu „Secret Bitcoin Project”, kas meklēja alfa testerus. Bezpeļņas organizācija Stellar Development Foundation tika izveidota sadarbībā ar Stripe izpilddirektoru Patriku Kollisonu (Patrick Collison), bet projekta oficiālais sākums tika paredzēts jūlijā.

Izlaišanas laikā Stellar emitēja 100 miljardus Lumen. 25% no tiem tika novirzīti citām bezpeļņas organizācijām, kas darbojās finansiālās integrācijas labā. Stripe saņēma 2 procentus (2 miljardus sākotnējo žetonu) apmaiņā pret investīciju projektā. Kriptovalūta, kas sākotnēji bija pazīstama kā Stellar, vēlāk tika nodēvēta par lūmenu jeb XLM.

2014. gada augustā Mercado Bitcoin, Brazīlijas pirmā Bitcoin kriptobirža, paziņoja, ka izmantos Stellar tīklu. Līdz 2015. gada janvārim Stellar platformā bija aptuveni 3 miljoni reģistrētu lietotāju kontu, un tā tirgus kapitalizācija sastādīja gandrīz 15 miljonus ASV dolāru. 2015. gada aprīlī Stellar Development fonds publicēja atjauninātu protokolu ar jaunu vienprātības algoritmu, kas stājās spēkā 2015. gada novembrī. Jaunais algoritms izmantoja SCP, kriptovalūtas vienprātības protokolu, ko izveidoja Stenfordas profesors Deivids Mazjē (David  Mazières), veicinot ievērojamu vērtības pieaugumu. Kopš tā brīža lūmena cena sāka lēnām, bet stabili pieaugt.

Stellar… nākotnes kriptovalūta?

2021. gada vidū XLM piedzīvoja strauju vērtības lēcienu un pārsniedza tirgus pretestības līmeni 0,2 ASV dolāri. Pēdējā gada laikā reģistrēts nepārtraukts valūtas pieaugums ar pārejošām korekcijām. Vienā brīdī tā sasniedza jaunu augstāko līmeni – 0,9381 ASV dolāri, bet pēc tam piedzīvoja strauju lejupslīdi līdz 0,2914 ASV dolāru atzīmei.

Saskaņā ar Wallet Investor, Stellar cenu perspektīva norāda uz lielisku īstermiņa un ilgtermiņa investīciju. Tiek prognozēts, ka līdz 2026. gadam XLM cena būs 1854 ASV dolāri. Saskaņā ar Trading Beasts, XLM cena tuvākajos gados ievērojami palielināsies. Jauni investīciju produkti, tādi kā Stellar pakete, varētu veicināt šīs monētas tālāku izplatību.

Līdzšinējās tendences liecina, ka, lai gan Stellar ir bijuši kāpumi un kritumi, tā vērtība nekad nav saglabājusies ilgāku laiku. Turklāt, daudzas citas ekonomikas prognozēšanas aģentūras uzskata, ka XLM vērtība savu augstāko līmeni sasniegs 2022. gada beigās.

Related Posts

Leave a Reply