Join Now

Kryptovalutan Stellar – moderna e-pengar och framtidsorienterad plattform

Stellar anses vara en av de mest moderna och framåtblickande kryptovalutorna. Men vad är grunden till dess framgång?

Innovativ idé

Vad exakt är Stellar? Det är ett nätverk med öppen källkod för peer-to-peer digital valuta. Den grundades av Jed McCaleb som har varit involverad i kryptovalutor i många år. Tanken var att göra transaktioner mellan olika valutor runt om i världen enklare och snabbare samt att tillhandahålla likviditet för människor som inte har tillgång till traditionella banktjänster.

Stellars kryptovalutor kallas lumens eller XLM och även om Stellar och XLM existerar i samma system är de tekniskt sett baserade på olika grunder. Stellar omfattar blockkedjenätverket medan lumen handlas i detta nätverk. Enligt Stellars webbplats finns det för närvarande 50 miljarder lumen i omlopp.

Hur fungerar Stellar i praktiken? Låt oss hypotetiskt anta att någon överför 50 000 kronor men inte har tillgång till en bank där transaktionen kan genomföras. I stället kan man då överföra ett värde motsvarande 50 000 kronor i lumen. Mottagaren kan sedan växla in dessa lumen mot 50 000 kronor eller motsvarande belopp i en annan valuta. I slutändan är transaktionstiderna kortare än för typiska gränsöverskridande överföringar.

Plattform vs kryptovaluta

Stellar-plattformen gör det möjligt att skapa, skicka och handla med digitala representationer av alla penningformer. Programvaran körs på ett decentraliserat, öppet nätverk och hanterar miljontals transaktioner varje dag. Precis som Bitcoin och Ethereum använder Stellar blockkedjan för att hålla nätverket synkroniserat. Stellar är dock mycket snabbare, billigare och mer energieffektivt än vanliga blockkedjebaserade system.

Medan Bitcoin-nätverket skapades för att handla med enbart bitcoin är Stellar ett decentraliserat system som är perfekt för att handla med alla typer av pengar på ett transparent och effektivt sätt.

Stellarnätverket har en egen digital kryptovaluta, lumen som krävs i små mängder för att öppna konton och göra transaktioner men utöver dessa krav privilegierar Stellar ingen särskild valuta. Behovet av lumen berodde på den grundläggande utformningen av Stellars huvudbokssystem. För närvarande är det minsta saldot på ett konto 1 lumen och den minsta transaktionsavgiften 0,00001 lumen. Dessa är tillräckligt små för att Stellar ska bli allmänt tillgängligt men tillräckligt stora för att avskräcka spammare från att utnyttja nätverket.

Användning …

Stellar Development Foundation har som uttalat mål att använda distribuerad huvudboksteknik för att stödja ekonomisk tillväxt runt om i världen genom att sänka kostnaderna för små transaktioner. Stiftelsen är också inriktad på att förbättra den mobila teknikens förmåga att göra snabba och billiga penningöverföringar och stimulera tillväxten av småföretag runt om i världen. För detta ändamål har Stellar samarbetat med ett antal företag och tjänster, inklusive den brittiska konsultfirman Deloitte och sedan maj 2018 även American Express.

Stiftelsen planerar att använda Stellar för att skapa en grund för interoperabilitet mellan olika finansiella system, inklusive banker. För detta ändamål erbjuder den transaktioner med flera valutor som är utformade för att vara så effektiva som möjligt, oavsett de olika värdena mellan fiat- och kryptovalutor.

Stellarnätverket har börjat användas av privata företag och finansinstitut i flera länder, särskilt i Afrika, Indien, Filippinerna och vissa länder i Sydostasien. Indiens ICICI Bank samarbetar till exempel med Stellar för att användarna ska kunna skicka snabbare och säkrare transaktioner till lägre avgifter än vad som tidigare varit möjligt.

Historia och värde

2014 lanserade Jed McCaleb, grundare av Mount Gox och Ripple, Stellar-nätverkssystemet. Innan den officiella lanseringen skapade McCaleb en webbplats kallad “Secret Bitcoin Project” där han sökte alfa-testare. Den ideella Stellar Development Foundation bildades i samarbete med Stripes vd Patrick Collison och projektet lanserades officiellt i juli.

Vid lanseringen innehöll nätverket 100 miljarder lumen. 25 % av detta donerades till andra ideella organisationer som arbetar med finansiell integration. Stripe fick 2 procent (2 miljarder av de ursprungliga tokens) i utbyte mot att investera i projektet. Kryptovalutan, som ursprungligen kallades Stellar, fick senare namnet lumen eller XLM.

I augusti 2014 meddelade Mercado Bitcoin, Brasiliens första Bitcoin-börs, att den kommer att använda Stellar-nätverket. Senast i januari 2015 hade Stellar cirka 3 miljoner registrerade användarkonton på sin plattform och ett marknadsvärde på nästan 15 miljoner dollar. Stellar Development Foundation släppte ett uppdaterat protokoll med en ny konsensusalgoritm i april 2015 och som trädde i kraft i november 2015. Den nya algoritmen använde SCP, ett kryptovalutaprotokoll som skapats av Stanfordprofessorn David Mazières, vilket bidrog till en betydande värdeökning. Sedan dess har priset på lumen sakta men säkert ökat.

Stellar … framtidens kryptovaluta?

I mitten av 2021 ökade XLM kraftigt i värde och passerade marknadsmotståndet på 0,2 dollar. Under det senaste året har valutan uppvisat en kontinuerlig tillväxt med tillfälliga korrigeringar. Vid ett tillfälle nådde den en ny topp vid 0,9381 dollar men sedan skedde en kraftig nedgång och den korrigerades under 0,2914 dollar.

Enligt Wallet Investor är prisutsikterna för Stellar en utmärkt investering på kort och lång sikt. År 2026 beräknas XLM-priset vara 1,854 dollar. Enligt Trading Beasts kommer priset på XLM att öka betydligt under de kommande åren. Nya investeringsprodukter, som Paketet Stellar, kommer sannolikt att bidra till att öka myntets spridning.

Trenden tyder alltså på att Stellar har haft sina upp- och nedgångar men att den aldrig har förlorat värdet under en längre tid. Dessutom tror många andra ekonomiska prognosinstitut att värdet på XLM kommer att nå sin topp i slutet av 2022.

Related Posts

Leave a Reply