Join Now

Criptomoneda Stellar – o monedă electronică modernă și o platformă sigură pentru viitor

Stellar este considerată una dintre cele mai moderne și mai avansate criptomonede. Totuși, care este baza succesului său?

O idee inovatoare

Ce este mai exact Stellar? Este o rețea de monedă digitală peer-to-peer open-source. A fost fondată de Jed McCaleb, care este implicat de mulți ani în criptomonede. Ideea a fost de a face tranzacțiile inter-valută în întreaga lume mai ușoare și mai rapide, precum și de a oferi lichiditate persoanelor care nu au acces la serviciile bancare tradiționale.

Tokenurile de criptomonede Stellar se numesc lumeni sau XLM și, în timp ce Stellar și XLM coexistă în același sistem, ele se bazează tehnic pe fundații diferite. Stellar cuprinde rețeaua blockchain, în timp ce lumenii sunt tranzacționați în rețeaua blockchain. Potrivit site-ului Stellar, în prezent există 50 de miliarde de lumeni în circulație.

Cum funcționează Stellar în practică? Să presupunem ipotetic că cineva transferă 50.000 PLN, dar nu are acces la o bancă unde poate finaliza tranzacția. Acea persoană ar putea transfera în schimb echivalentul a 50.000 PLN în lumeni. Destinatarul poate schimba acei lumeni cu 50.000 PLN sau o sumă echivalentă într-o altă monedă. În cele din urmă, timpul de tranzacție este mai scurt decât pentru transferurile transfrontaliere tipice.

Platforma vs. criptomoneda

Platforma Stellar vă permite să creați, să trimiteți și să tranzacționați reprezentări digitale ale tuturor formelor de bani. Software-ul rulează pe o rețea descentralizată, deschisă și gestionează milioane de tranzacții în fiecare zi. La fel ca Bitcoin și Ethereum, Stellar se bazează pe blockchain pentru a menține rețeaua sincronizată. Cu toate acestea, Stellar este mult mai rapid, mai ieftin și mai eficient din punct de vedere energetic decât sistemele obișnuite bazate pe blockchain.

În timp ce rețeaua Bitcoin a fost creată pentru a tranzacționa numai Bitcoin, Stellar este un sistem descentralizat care este perfect pentru tranzacționarea tuturor tipurilor de bani într-un mod transparent și eficient.

Rețeaua Stellar are o criptomonedă digitală nativă, lumeni, care este necesară în cantități mici pentru a iniția conturi și a face tranzacții, dar dincolo de aceste cerințe, Stellar nu privilegiază nicio monedă anume. Nevoia de lumeni a provenit din designul de bază al sistemului de registru general al Stellar. În prezent, soldul minim într-un cont este de 1 lumen, iar taxa minimă de tranzacție este de 0,00001 lumen. Acestea sunt suficient de mici pentru a face Stellar disponibil pe scară largă, dar suficient de mari pentru a descuraja utilizarea rețelei de către spammeri.

Exploatarea…

Scopul declarat al Fundației pentru Dezvoltare Stellar este de a utiliza tehnologia contabilă distribuită pentru a sprijini creșterea economică în întreaga lume, prin reducerea costurilor tranzacțiilor mici. Fundația se concentrează, de asemenea, pe îmbunătățirea capacității tehnologiei mobile de a efectua transferuri de bani rapide și cu costuri reduse și de a stimula creșterea întreprinderilor mici din întreaga lume. În acest scop, Stellar a încheiat un parteneriat cu o serie de companii și servicii, inclusiv firma de consultanță Deloitte din Marea Britanie și, din mai 2018, chiar American Express.

Fundația intenționează să folosească Stellar pentru a oferi o bază pentru interoperabilitatea între diferite sisteme financiare, inclusiv bănci. În acest scop, oferă tranzacții cu mai multe valute care sunt concepute pentru a fi cât mai eficiente posibil, indiferent de valorile diferite dintre monedele fiat și criptomonede.

Rețeaua Stellar a început să fie folosită de companii private și instituții financiare din mai multe țări, în special în regiunile din Africa, India, Filipine și unele țări din Asia de Sud-Est. Banca ICICI din India, de exemplu, a încheiat un parteneriat cu Stellar pentru a permite utilizatorilor să trimită tranzacții mai rapide și mai sigure, la comisioane mai mici decât era posibil anterior.

Istorie și valoare

În 2014, Jed McCaleb, fondatorul Mount Gox și Ripple, a lansat sistemul de rețea Stellar. Înainte de lansarea oficială, McCaleb a creat un website numit „Proiectul Secret Bitcoin” care caută testeri alfa. Fundația non-profit Stellar Development a fost creată în parteneriat cu CEO-ul Stripe Patrick Collison, iar proiectul a fost lansat oficial în iulie.

La lansare, rețeaua conținea 100 de miliarde de lumeni. 25% din acestea au fost donate altor organizații nonprofit, care lucrează pe incluziunea financiară. Stripe a primit 2% (2 miliarde de jetoane inițiale) în schimbul investiției în proiect. Criptomoneda, cunoscută inițial sub numele de Stellar, a fost numită mai târziu lumen sau XLM.

În august 2014, Mercado Bitcoin, din Brazilia, care a schimbat prima dată Bitcoin, a anunțat că va folosi rețeaua Stellar. Până în ianuarie 2015. Stellar avea aproximativ 3 milioane de conturi de utilizator înregistrate pe platforma sa și o capitalizare de piață de aproape 15 milioane USD. Stellar Development Foundation a lansat un protocol actualizat cu un nou algoritm de consens în aprilie 2015, care a intrat în vigoare în noiembrie 2015. Noul algoritm a folosit SCP, un protocol de criptomonedă creat de profesorul de la Stanford David Mazières, care a contribuit la o creștere semnificativă a valorii. De atunci, prețul lumenilor a crescut lent, dar constant.

Stellar… criptomoneda viitorului?

La mijlocul anului 2021, XLM a înregistrat o creștere bruscă a valorii și a depășit nivelul de rezistență al pieței de 0,2 USD. În ultimul an, moneda a cunoscut o creștere continuă cu corecții temporare. La un moment dat, a atins un nou vârf la 0,9381 USD, dar apoi a înregistrat o scădere bruscă și s-a corectat sub 0,2914 USD.

Potrivit Wallet Investor, previziunile de preț pentru Stellar indică o investiție excelentă pe termen scurt și lung. Până în 2026, prețul XLM este estimat să fie de 1.854 USD. De asemenea, potrivit Trading Beasts, prețul XLM va crește semnificativ în următorii câțiva ani. Noi produse de investiții, cum ar fi Pachetul Stellar, pot contribui la creșterea proliferării monedei.

Deci, tendința sugerează că, deși Stellar a avut suișuri și coborâșuri, nu și-a pierdut niciodată valoare pentru o perioadă lungă de timp. Mai mult, multe alte agenții de prognoză economică cred că valoarea XLM va atinge vârful abia la sfârșitul anului 2022.

Related Posts

Leave a Reply