Join Now

Stellar Kryptovaluutta – nykyaikainen sähköinen raha ja tulevaisuudenkestävä alusta

Stellaria pidetään yhtenä nykyaikaisimmista ja edistyksellisimmistä kryptovaluutoista. Mutta mihin sen menestys perustuu?

Innovatiivinen idea

Mikä Stellar tarkalleen ottaen on? Se on avoimen lähdekoodin vertaisverkkopohjainen digitaalinen valuuttaverkko. Sen perusti Jed McCaleb, joka on työskennellyt kryptovaluuttojen parissa jo vuosia. Ajatuksena oli helpottaa ja nopeuttaa valuuttojen välisiä liiketoimia ympäri maailmaa sekä tarjota likviditeettiä ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää perinteisiä pankkipalveluja.

Stellar-kryptovaluuttatokeneita (eli poletteja) kutsutaan lumeneiksi tai XLM:ksi, ja vaikka Stellar ja XLM toimivat rinnakkain samassa järjestelmässä, ne perustuvat teknisesti eri perustuksiin. Stellar käsittää lohkoketjuverkon, kun taas lumeilla käydään kauppaa verkossa. Stellarin verkkosivuston mukaan liikkeessä on tällä hetkellä 50 miljardia lumenia.

Miten Stellar toimii käytännössä? Oletetaan hypoteettisesti, että joku siirtää 50 000 lumenia, mutta hänellä ei ole pääsyä pankkiin, jossa hän voisi suorittaa tapahtuman. Kyseinen henkilö voisi sen sijaan siirtää 50 000 euroa vastaavan summan lumeina. Vastaanottaja voi sitten vaihtaa nämä lumenit 50 000 euroksi tai vastaavaksi määräksi muussa valuutassa. Viime kädessä transaktioajat ovat lyhyempiä kuin tyypillisissä rajat ylittävissä siirroissa.  

Alusta vs kryptovaluutta

Stellar Alusta mahdollistaa kaikenlaisen rahan digitaalisten esitysten luomisen, lähettämisen ja kaupankäynnin. Ohjelmisto toimii hajautetussa, avoimessa verkossa ja käsittelee miljoonia transaktioita päivittäin. Bitcoinin ja Ethereumin tavoin Stellar perustuu lohkoketjuun, joka pitää verkon synkronoituna. Stellar on kuitenkin paljon nopeampi, halvempi ja energiatehokkaampi kuin tyypilliset lohkoketjupohjaiset järjestelmät.

Bitcoin-verkko luotiin vain bitcoin-kaupankäyntiä varten, mutta Stellar on hajautettu järjestelmä, joka sopii erinomaisesti kaikenlaisen rahan kaupankäyntiin avoimesti ja tehokkaasti.

Stellar-verkossa on oma digitaalinen kryptovaluutta, lumenit, jota tarvitaan pieniä määriä tilien avaamiseen ja transaktioiden tekemiseen, mutta näiden vaatimusten lisäksi Stellar ei suosi mitään tiettyä valuuttaa. Lumenien tarve johtui Stellarin pääkirjajärjestelmän perusrakenteesta. Tällä hetkellä tilin vähimmäissaldo on 1 lumen ja vähimmäistapahtumamaksu on 0,00001 lumen. Nämä ovat tarpeeksi pieniä, jotta Stellar olisi laajalti saatavilla, mutta tarpeeksi suuria estääkseen roskapostittajia käyttämästä verkkoa.

Käyttö…

Stellar Development Foundationin tavoitteena on käyttää hajautettua pääkirjateknologiaa tukemaan talouskasvua kaikkialla maailmassa alentamalla pienten transaktioiden kustannuksia. Säätiö keskittyy myös parantamaan mobiiliteknologian mahdollisuuksia tehdä nopeita ja edullisia rahansiirtoja ja edistää pienyritysten kasvua kaikkialla maailmassa. Tätä varten Stellar on tehnyt yhteistyötä useiden yritysten ja palveluiden kanssa, muun muassa brittiläisen konsulttiyrityksen Deloitten ja toukokuusta 2018 lähtien jopa American Expressin kanssa.

Säätiö aikoo käyttää Stellaria perustana eri rahoitusjärjestelmien väliselle, kuten pankkien, yhteentoimivuudelle. Tätä varten se tarjoaa monivaluuttatransaktioita, jotka on suunniteltu mahdollisimman tehokkaiksi riippumatta fiat-valuuttojen ja kryptovaluuttojen erilaisista arvoista.

Yksityiset yritykset ja rahoituslaitokset ovat alkaneet käyttää Stellar-verkkoa useissa maissa, erityisesti Afrikan alueilla, Intiassa, Filippiineillä ja joissakin Kaakkois-Aasian maissa. Esimerkiksi intialainen ICICI Bank tekee yhteistyötä Stellarin kanssa, jotta käyttäjät voisivat lähettää nopeampia ja turvallisempia maksutapahtumia aiempaa pienemmillä maksuilla.

Historia ja arvo

Vuonna 2014 Jed McCaleb, Mount Goxin ja Ripplen perustaja, käynnisti Stellar-verkkojärjestelmän. Ennen virallista lanseerausta McCaleb loi verkkosivuston nimellä “Secret Bitcoin Project”, jolla etsittiin alfatestaajia. Voittoa tavoittelematon Stellar Development Foundation perustettiin yhdessä Stripen toimitusjohtajan Patrick Collisonin kanssa, ja hanke käynnistettiin virallisesti heinäkuussa.

Verkossa oli käynnistyshetkellä 100 miljardia lumenia. Tästä 25 prosenttia lahjoitettiin muille voittoa tavoittelemattomille järjestöille, jotka työskentelevät taloudellisen osallisuuden edistämiseksi. Stripe sai 2 prosenttia (2 miljardia alkuperäisestä tokenista) vastineeksi projektiin sijoittamisesta. Kryptovaluutta, joka tunnettiin alun perin nimellä Stellar, sai myöhemmin nimekseen lumen tai XLM.

Elokuussa 2014, Brasilian ensimmäinen Bitcoin-pörssi, Mercado Bitcoin, ilmoitti käyttävänsä Stellar-verkkoa. Tammikuuhun 2015 mennessä, Stellarilla oli alustallaan noin 3 miljoonaa rekisteröityä käyttäjätiliä ja sen markkina-arvo oli lähes 15 miljoonaa dollaria. Stellar Development Foundation julkaisi huhtikuussa 2015 päivitetyn protokollan ja uuden konsensusalgoritmin, joka tuli voimaan marraskuussa 2015. Uudessa algoritmissa käytettiin Stanfordin professorin David Mazièresin luomaa SCP kryptovaluuttaprotokollaa, joka osaltaan vaikutti arvon merkittävään nousuun. Sen jälkeen lumenien hinta on noussut hitaasti mutta tasaisesti.

Stellar… tulevaisuuden kryptovaluutta?

Vuoden 2021 puolivälissä XLM:n arvo nousi jyrkästi ja ylitti 0,2 dollarin markkinaresistanssitason. Viime vuoden aikana valuutta on ollut jatkuvassa kasvussa tilapäisiä korjauksia lukuun ottamatta. Jossain vaiheessa se saavutti uuden huippunsa 0,9381 dollarissa, mutta laski sitten jyrkästi ja laski alle 0,2914 dollarin.

Wallet Investor -lehden mukaan Stellarin hintanäkymät viittaavat erinomaiseen lyhyen ja pitkän aikavälin sijoituskohteeseen. Vuoteen 2026 mennessä XLM:n hinnan ennustetaan olevan 1854 dollaria. Myös Trading Beastsin mukaan XLM:n hinta nousee merkittävästi lähivuosina. Uudet sijoitustuotteet, kuten Stellar-Paketti, todennäköisesti edistävät kolikon leviämistä.

Suuntaus osoittaa siis, että vaikka Stellarilla on ollut ylä- ja alamäkiä, se ei ole koskaan saavuttanut arvoa pitkäksi aikaa. Lisäksi monet muut talousennustajat uskovat, että XLM:n arvo saavuttaa huippunsa vuoden 2022 lopussa.

Related Posts

Leave a Reply