Join Now

V zadnjih letih so se naši pogledi na bogastvo močno spremenili. Medtem ko so nekateri občutili izgubo delovnih mest in znižanje plač, smo paradoksalno začeli varčevati več – deloma zaradi blokad in omejitev gibanja, pa tudi zaradi impulza, da zmanjšamo porabo in shranimo denar za deževe dni. Toda kako lahko vložimo dodaten denar za doseganje stabilnosti v bližnji prihodnosti?

Naložba za vsakogar …

Ni težko opaziti, da je v zadnjem času prišlo do porasta števila mladih, ki so začeli varčevati več, da bi se lahko predčasno upokojili.  Mnogi so spoznali, da lahko pametno vlaganje pomaga ne le pri ustvarjanju bogastva, ampak tudi izboljša dolgoročno finančno stabilnost.

Toda zakaj se zdaj odločamo za vlaganje? Vse to je posledica inflacije. Inflacija je splošna rast cen, ki se pojavi vsako leto in povzroči padec kupne moči denarja. Stopnja inflacije se lahko zelo razlikuje, vendar se v zadnjem času v številnih državah hitro povečuje.

Ljudje, ki kopičijo denar za kasnejšo uporabo, ga morajo prisiliti, da dela sam zase. Če pustite denar v mirovanju, bo njegova vrednost upadla. Nasprotno, več ko vlagate, prej lahko izkoristite moč sestavljenih obresti.

Zavestna dejanja

Obstaja veliko strategij za vlaganje, vendar je večino mogoče omejiti na nakup poceni, prodajo drago. To se pogosto imenuje “kupi padce”.

Ta osnovna naložbena tehnika se nanaša na nakup več sredstev, ko cena pada in med popravkom. Čeprav se sliši preprosto, vlagatelj vloži veliko časa v analizo grafikonov, kratkoročnih in dolgoročnih drsečih povprečij ter zgodovinskih trendov. Imenuje se tudi “kupovanje velikih padcev” (big dips) ali “majhni padci”. (majhni padci). Prvi se nanaša na to, kdaj cena pade pod povprečje, medtem ko se drugi nanaša na to, kdaj cena pade od mesta, kjer je bila nazadnje postavljena. Vlagatelji, ki kupujejo s to strategijo, se lahko odločijo za hitro prodajo za dobiček ali obdržijo sredstvo, da bi zgradili dolgoročno pozicijo.

Nakup sredstva, ko njegova cena pada, je dobra strategija, vendar ima več pomanjkljivosti. Najprej je težko reči, kakšna bo vrednost premoženja v naslednji uri ali naslednji dan. Torej obstaja še en način vlaganja: nakup, ko je cena nižja od zgodovinskega povprečja Tu pride prav koncept drsečega povprečja, ki ponazarja najboljše možne točke za vstop in izstop s trga.

Prihodnja sredstva

Kriptovalute so v današnjem času eno izmed cvetočih naložbenih področij. Izkazale so se za najbolj priljubljeno premoženje v zadnjem času, poleg tega pa mnogi strokovnjaki menijo, da bi kriptovalute lahko prehitele tradicionalne finančne instrumente.

Vendar pa poleg kriptovalut obstajajo tudi druge naložbene priložnosti, ki se dobro držijo. Najboljša priporočila za delnice za prihodnje leto so PSU State Bank of India (SBI), GAIL, HDFC Bank, TCS in ONGC. Nepremičnine pa so ena izmed najbolj priljubljenih naložbenih možnosti nasploh. Zadnja leta so močno vplivala na poslovne nepremičnine, saj so cene postavile na rekordno nizke vrednosti. Strokovnjaki torej menijo, da je dobro kupiti poslovno nepremičnino in jo preurediti v coworking prostor. Ker je povpraševanje po coworking prostorih v porastu, bi to lahko bila priložnost za stalen, redni dobiček.

Vlaganje v kriptovalute – ali je vredno?

Kriptovalute so posebna vrsta sredstev. Odlikuje jih predvsem volatilnost, tehnološki potencial in zelo široka izbira potencialnih kovancev za vlaganje.

V letu od decembra 2016 do konca leta 2017 se je vrednost Bitcoina povečala s 750 $ na 10.000 $. To pomeni, da bi vsak, ki bi decembra 2016 vložil 10.000 $, pridobil neverjetnih 133.333 $ v natanko 365 dneh. Dejansko je skupna tržna kapitalizacija kriptovalut dosegla kar 500 milijard dolarjev. Ker pa se je balončku pridružilo vedno več špekulantov, je ta neizogibno moral počiti. Ko je cena Bitcoina padla, so padle cene vseh ostalih kriptovalut. Vendar pa so številni vlagatelji imeli koristi od špekulativnega balona. To je učinek volatilnosti – nagnjenost sredstva k ustvarjanju velikih izgub, a tudi velikih dobičkov.

Tehnološki potencial pa pomeni, da ima vlaganje v kriptovalute veliko opraviti s tehnološkimi rešitvami, kot je vlaganje v startupe. Pri tem se v prvi vrsti upošteva namen, za katerega je bila kriptovaluta ustvarjena. Lahko je univerzalno plačilno sredstvo ali način za ustvarjanje aplikacij ali pametnih pogodb – in številne druge uporabe. Vsi imajo posledice za potencialno prihodnjo vrednost.

Širok izbor razlikuje kriptovalute od večine tradicionalnih sredstev. Obstaja več kot 6000 različnih kovancev, ki niso povezani na noben dosleden način. Ko gre za vrednostne papirje, jih je tudi veliko vrst, vendar so jasno združene. Delnice večjih podjetij se nahajajo na največjih in najbolj znanih borzah, različne lokalne borze prodajajo delnice lokalnih podjetij itd. V primeru kriptovalut morebitne odvisnosti izginejo, borze ponujajo tiste kriptovalute, ki se jim zdijo priljubljene med vlagatelji. To pomeni, da jih v glavnem vodi tržna kapitalizacija in ne dejanski potencial.

Kriptovalute prihodnosti

Mnogi ljudje verjamejo, da je obdobje Bitcoina konec. Vendar pa obstajajo alternative. Prvi je Ethereum, decentralizirana programska platforma, ki omogoča ustvarjanje in zagon pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij (DApps) brez odlašanja, možnosti goljufije, nadzora ali vmešavanja tretjih oseb. Aplikacije v Ethereumu se izvajajo na platformo specifičnih kriptografskih žetonih, Ether. Ether se uporablja za krmarjenje po platformi Ethereum in si ga želijo predvsem razvijalci, ki želijo ustvariti in zagnati aplikacije na Ethereumu, ali vlagatelji, ki želijo z Etherjem kupiti druge digitalne valute.  Eter, ki je bil predstavljen leta 2015, je trenutno druga največja digitalna valuta po tržni kapitalizaciji za Bitcoinom.

Litecoin, ki je bil predstavljen leta 2011, je bila ena prvih kriptovalut, ki je šla po stopinjah Bitcoina. Ustvaril ga je Charlie Lee, diplomant MIT in nekdanji Googlov inženir. Litecoin temelji na odprtokodnem globalnem plačilnem omrežju, ki ga ne nadzoruje noben osrednji organ in uporablja dokazilo o delu, ki ga lahko dekodirajo potrošniški procesorji. Medtem ko je Litecoin v mnogih pogledih podoben Bitcoinu, ima hitrejšo stopnjo generiranja blokov in tako ponuja hitrejši čas potrditve transakcije.

Vendar pa Stellar velja za eno najbolj naprednih e-valut. Stellar je tako valuta kot plačilna platforma. Gre za plačilno tehnologijo, katere cilj je povezati finančne institucije ter čim bolj zmanjšati stroške in čas, potrebne za čezmejna nakazila. Prav tako je zelo priljubljeno sredstvo med vlagatelji, ki ga lahko kupijo na primer prek Paketa Stellar.

Od tega trenutka Stellar upravlja omrežje decentraliziranih strežnikov z porazdeljeno knjigo, ki se posodablja vsakih 2 do 5 sekund v vseh vozliščih. Najbolj viden dejavnik, ki loči Stellar od priljubljenih kovancev, vključno z Bitcoinom, je protokol soglasja. Za potrditev transakcij se ne zanaša na celotno mrežo rudarjev, ampak namesto tega uporablja algoritem Federated Byzantine Agreement (FBA) za hitrejšo obdelavo. Veliko je tudi načrtov za izboljšanje učinkovitosti valute in nadaljnji razvoj.

Vlaganje se torej zdi preizkušen način za doseganje finančne stabilnosti. Vendar se morate zavedati tveganj, ki jih prevzemate, in vedno izbrati sredstva, ki so videti dobra za prihodnost.

Related Posts

Leave a Reply