Join Now

Befektetés kriptovalutákba – a stabilitáshoz vezető út

Az elmúlt években óriási változás következett be a vagyonról alkotott nézeteinkben. Míg egyesek átélték a munkahelyek elvesztését és a fizetések csökkentését, mi paradox módon elkezdtünk többet spórolni – részben a blokkolások és a mozgáskorlátozások miatt, de azért is, mert a költekezés visszafogására és az esős napokra való elraktározásra való késztetés miatt. De hogyan fektethetjük be az extra pénzt a közeljövő stabilitásának eléréséhez?

Befektetés Mindenkinek…

Nem nehéz belátni, hogy a közelmúltban megugrott a fiatalok száma, akik többet takarítanak meg a korai nyugdíjba vonulás érdekében.  Sokan felismerték, hogy az okos befektetés nemcsak jólétet építhet, hanem a hosszú távú pénzügyi stabilitást is javíthatja.

De miért döntünk most a befektetés mellett? Mindez az inflációnak köszönhető. Az infláció az árak minden évben bekövetkező általános emelkedése, amely a pénz vásárlóerejének csökkenését okozza. Az infláció mértéke széles határok között változhat, de az utóbbi időben sok országban gyors növekedés tapasztalható.

Azoknak, akik pénzt halmoznak fel, hogy később felhasználhassák, saját maguknak kell működtetniük azt. Ha tétlenül hagyja a pénzt, az értéke csökkenni fog. Ezzel szemben minél többet fektet be, annál hamarabb profitálhat a kamat előnyeiből.

Tudatos cselekvések

Sokféle befektetési stratégia létezik, de a legtöbbet le lehet bonyolítani, úgy, hogy olcsón vásárol, drágán elad. Ezt gyakran úgy emlegetik, hogy “vásárolj mártást”.

Ez az alapvető befektetési technika arra utal, hogy az árfolyam csökkenésével és korrekció során több eszközt vásárolnak. Bár egyszerűnek hangzik, a befektető sok időt fordít a diagramok, a rövid és hosszú távú mozgóátlagok és a történelmi trendek elemzésére. Más néven „nagy bemerülések vásárlása” (nagy bemerülések) vagy „kis bemerülések” is szerepel. (kis bemerülések). Az előbbi arra vonatkozik, amikor az ár az átlag alá esik, míg az utóbbi arra utal, hogy mikor esik le az ár onnan, ahová utoljára helyezték. Azok a befektetők, akik ezzel a stratégiával vásárolnak, választhatnak, hogy gyorsan eladják a nyereséget, vagy megtartják az eszközt, hogy hosszú távú pozíciót építsenek ki.

Egy eszköz vásárlása, amikor az ára csökken, nagyon jó stratégia, de számos hátránya van. Először is nehéz megmondani, hogy milyen lesz az eszköz értéke a következő órában vagy másnap. Van tehát egy másik módja is a befektetésnek: vásárlás, amikor az ár alacsonyabb, mint a történelmi átlag. Itt jön jól a mozgóátlag koncepciója, amely a lehető legjobb pontokat szemlélteti a piacra lépéshez és kilépéshez.

Jövőbeli eszközök

A kriptovaluták jelenleg az egyik virágzó befektetési területet képezik. A közelmúlt legnépszerűbb eszközének bizonyultak, és mi több, sok szakértő úgy véli, hogy a kriptovaluták megelőzhetik a hagyományos pénzügyi eszközöket.

A kriptovalutákon kívül azonban vannak más befektetési lehetőségek is, amelyek jól beváltak. A következő év legfontosabb részvényajánlatai a State Bank of India (SBI) PSU, a GAIL, a HDFC Bank, a TCS és az ONGC. Az ingatlan ezzel szemben az egyik legnépszerűbb befektetési lehetőség általában. Az elmúlt évek nagy hatást gyakoroltak a kereskedelmi ingatlanokra, rekord alacsony árakat hozva. A szakértők tehát úgy vélik, hogy jó ötlet kereskedelmi ingatlant vásárolni, és coworking helyiséggé alakítani. Mivel a coworking terek iránti kereslet növekszik, ez lehetőséget jelenthet a folyamatos, rendszeres nyereségre.

Kriptovalutákba fektetni – megéri?

A kriptovaluták egy speciális eszköztípus. Elsősorban volatilitásukkal, technológiai potenciáljukkal és a befektetési potenciális érmék igen széles választékával tűnnek ki.

A 2016 decemberétől 2017 végéig tartó év során a Bitcoin értéke 750 dollárról 10 000 dollárra nőtt. Ez azt jelenti, hogy aki 2016 decemberében 10 000 dollárt fektetett be, az elképesztő 133 333 dollárt nyert volna pontosan 365 nap alatt. Valójában a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja elérte az elképesztő 500 milliárd dollárt. Ahogy azonban egyre több spekuláns csatlakozott a buborékhoz, annak elkerülhetetlenül pukkannia kellett. Ahogy a Bitcoin árfolyama esett, az összes többi kriptovaluta ára összeomlott. Azonban sok befektető profitált a spekulációs buborékból. Ez a volatilitás hatása – az eszköz azon hajlama, hogy nagy veszteségeket, de nagy nyereséget is generáljon.

Másrészt a technológiai potenciál miatt a kriptovalutákba történő befektetés nagymértékben összefügg a technológiai megoldásokkal, például a startupokba való befektetéssel. Itt mindenekelőtt azt a célt kell figyelembe venni, amelyre a kriptovalutát létrehozták. Ez lehet egy univerzális fizetési eszköz, vagy egy módja annak, hogy alkalmazásokat vagy intelligens szerződéseket hozzanak létre – és sok más felhasználási területen is használatos lesz majd.  Mindegyik hatással van a potenciális jövőbeli értékre.

A széles választék megkülönbözteti a kriptovalutákat a legtöbb hagyományos eszköztől. Több mint 6000 különböző érme létezik, amelyek semmilyen módon nem kapcsolódnak egymáshoz. Ami az értékpapírokat illeti, szintén sok típus létezik, de ezek egyértelműen csoportosítva vannak. A nagy cégek részvényei megtalálhatók a legnagyobb és leghíresebb tőzsdéken, a különböző helyi tőzsdék helyi cégek részvényeit adják el stb. A kriptovaluták esetében minden függőség megszűnik, a tőzsdék azokat a kriptovalutákat kínálják, amelyeket történetesen népszerűnek találnak a befektetők körében. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a piaci kapitalizáció, nem pedig a tényleges potenciál vezérli őket.

A jövő kriptovalutái

Sokan azt hiszik, hogy a Bitcoin korszaka véget ért. Vannak azonban alternatívák. Az első az Ethereum, egy decentralizált szoftverplatform, amely lehetővé teszi intelligens szerződések és decentralizált alkalmazások (DApps) létrehozását és elindítását minden késedelem, csalás, irányítás vagy harmadik fél általi beavatkozás nélkül. Az Ethereum alkalmazásai platform-specifikus kriptográfiai tokeneken, az Etheren futnak. Az Ether az Ethereum platformon való navigálásra szolgál, és elsősorban azok a fejlesztők vágynak rá, akik alkalmazásokat szeretnének létrehozni és futtatni az Ethereumon, vagy azok a befektetők, akik más digitális valutákat szeretnének vásárolni az Ether használatával.  A 2015-ben piacra dobott Ether jelenleg a második legnagyobb digitális valuta piaci kapitalizációját tekintve a Bitcoin után.

A 2011-ben piacra dobott Litecoin volt az egyik első kriptovaluta, amely a Bitcoin nyomdokaiba lépett. Charlie Lee, egy MIT-t végzett ember és egykori Google-mérnök készítette. A Litecoin egy nyílt forráskódú globális fizetési hálózaton alapul, az egyetlen központi hatóság sem felügyel, és a fogyasztói feldolgozók által dekódolható munkaigazolást használ. Míg a Litecoin sok tekintetben hasonlít a Bitcoinhoz, gyorsabb blokkgenerálási sebességgel rendelkezik, és így gyorsabb tranzakció-visszaigazolási időt kínál.

A Stellar azonban az egyik legelőremutatóbb e-valutának számít. A Stellar egyben valuta és fizetési platform is. Ez egy olyan fizetési technológia, amely a pénzintézetek összekapcsolását és a határokon átnyúló átutalások költségeinek és időigényének a lehető legnagyobb mértékű csökkentését célozza meg. Nagyon népszerű eszköz a befektetők körében is, akik például a Stellar csomagon keresztül vásárolhatják meg.

Ettől a pillanattól kezdve a Stellar decentralizált kiszolgálók hálózatát üzemelteti elosztott főkönyvvel, amely 2-5 másodpercenként frissül az összes csomóponton. A leglátványosabb tényező, amely megkülönbözteti a Stellart a népszerű érméktől, beleértve a Bitcoint is, a konszenzus protokoll. Nem támaszkodik a bányászok teljes hálózatára a tranzakciók érvényesítéséhez, hanem a Federated Byzantine Agreement (FBA) algoritmust használja a gyorsabb feldolgozás érdekében. A valuta hatékonyságának javítására és további fejlesztésére is számos terv van.

A befektetés tehát bevált módszernek tűnik a pénzügyi stabilitás elérésére. Azonban tisztában kell lennie a vállalt kockázatokkal, és mindig olyan eszközöket kell választania, amelyek jónak tűnnek a jövőre nézve.

Related Posts

Leave a Reply