Stellar anses for at være en af de mest moderne og fremtidsorienterede kryptovalutaer. Men hvad er grundlaget for dens succes?
En innovativ idé
Hvad er Stellar helt præcist? Det er et open source peer-to-peer netværk for digital valuta. Den blev grundlagt af Jed McCaleb, som har været involveret i kryptovalutaer i mange år. Ideen var at gøre transaktioner mellem valutaer nemmere og hurtigere i hele verden og at give likviditet til folk, der ikke har adgang til traditionelle banktjenester.
Stellar-kryptovalutaers tokens kaldes lumens eller XLM. Selv om Stellar og XLM eksisterer i samme system, er de teknisk set baseret på forskellige fundamenter. Stellar involverer et blockchain-netværk, mens lumen handles på dette netværk. Ifølge Stellars hjemmeside er der i øjeblikket 50 milliarder lumens i omløb.
Hvordan fungerer Stellar i praksis? Lad os hypotetisk antage, at man vil overføre 50.000 lumen, men ikke har adgang til en bank, hvor man kan gennemføre transaktionen. Man kunne i stedet overføre det, der svarer til 50.000 PLN i lumens. Modtageren kan derefter veksle disse lumens til 50 000 PLN eller et tilsvarende beløb i en anden valuta. I sidste ende er transaktionstiden kortere end ved typiske grænseoverskridende overførsler.
Platform vs. kryptovaluta
Stellar platformen gør det muligt at skabe, sende og handle med digitale repræsentationer af alle former for penge. Softwaren kører på et decentraliseret, åbent netværk og håndterer millioner af transaktioner hver dag. Ligesom Bitcoin og Ethereum er Stellar afhængig af blockchain for at holde netværket synkroniseret. Stellar er imidlertid meget hurtigere, billigere og mere energibesparende end typiske blockchain-baserede systemer.
Mens Bitcoin-netværket blev skabt til kun at handle med bitcoins, er Stellar et decentraliseret system, der er perfekt til at handle med alle slags penge på en gennemsigtig og effektiv måde.
Stellar-nettet har en oprindelig digital kryptovaluta, lumen, som kræves i små mængder for at oprette konti og foretage transaktioner, men ud over disse krav prioriterer Stellar ikke nogen bestemt valuta. Behovet for lumens opstod på grund af det grundlæggende design af Stellars hovedbogssystem. I øjeblikket er den mindste kontosaldo 1 lumen og det mindste transaktionsgebyr er 0,00001 lumen. De er små nok til, at Stellar kan være bredt tilgængelig, men store nok til at forhindre spammere i at bruge netværket.
Anvendelse af…
Det erklærede mål for Stellar Development Foundation er at bruge distribueret hovedbog teknologi til at støtte økonomisk vækst i hele verden ved at reducere omkostningerne ved små transaktioner. Fonden er også engageret i at forbedre mobilteknologiens evne til at foretage hurtige og billige pengeoverførsler og til at stimulere væksten i små virksomheder rundt om i verden. Stellar samarbejder i den forbindelse med en række virksomheder og tjenester, herunder det britiske konsulentfirma Deloitte og fra maj 2018 endda American Express.
Stiftelsen planlægger at bruge Stellar til at skabe grundlaget for interoperabilitet mellem forskellige finansielle systemer, herunder banker. Til dette formål tilbyder de transaktioner i flere valutaer, der er designet til at være så effektive som muligt, uanset de forskellige værdier mellem fiat- og kryptovalutaer.
Stellars netværk er begyndt at blive brugt af private virksomheder og finansielle institutioner i flere lande, især i Afrika, Indien, Filippinerne og nogle sydøstasiatiske lande. Indiens ICICI Bank har for eksempel indgået et samarbejde med Stellar for at give brugerne mulighed for at sende hurtigere og mere sikre transaktioner til lavere gebyrer end tidligere muligt.
Historie og værdi
I 2014 lancerede Jed McCaleb, grundlægger af Mount Gox og Ripple, Stellar netværkssystemet. Før den officielle lancering oprettede McCaleb en hjemmeside kaldet “Secret Bitcoin Project”, hvor han søgte alfa-testere. Den almennyttige Stellar Development Foundation blev dannet i samarbejde med Stripe’s administrerende direktør Patrick Collison, og projektet blev officielt lanceret i juli.
I begyndelsen indeholdt netværket 100 milliarder lumen. 25% af dette beløb blev doneret til andre nonprofitorganisationer, der arbejder med finansiel integration. Stripe modtog 2 procent (2 milliarder af de oprindelige tokens) til gengæld for at investere i projektet. Kryptovalutaen, der oprindeligt var kendt som Stellar, blev senere kaldt lumen eller XLM.
I august 2014, Mercado Bitcoin, Brasiliens første Bitcoin-børs, meddelte, at den ville bruge Stellar-netværket. Indtil januar 2015 havde Stellar omkring 3 millioner registrerede brugerkonti på sin platform og en markedsværdi på næsten 15 millioner dollars. Stellar Development Foundation frigav en opdateret protokol med en ny konsensusalgoritme i april 2015, som trådte i kraft i november 2015. Den nye algoritme anvendte SCP, en kryptovalutaprotokol skabt af Stanford-professor David Mazières, hvilket bidrog til en betydelig stigning i værdien. Siden da er prisen på lumen langsomt, men støt steget.
Stellar… fremtidens kryptovaluta?
I midten af 2021 steg XLM kraftigt i værdi og overskred markedets modstandsniveau på 0,2 USD. I løbet af det seneste år har valutaen oplevet en kontinuerlig vækst med midlertidige korrektioner. På et tidspunkt nåede den et nyt højdepunkt på 0,9381 USD, men oplevede derefter et kraftigt fald og korrigerede til under 0,2914 USD.
Ifølge Wallet Investor indikerer prisudsigterne for Stellar en fremragende kort- og langsigtet investering. I 2026 vil den forventede pris på XLM være 1,854 USD. Ifølge Trading Beasts vil prisen på XLM også stige betydeligt i løbet af de næste par år. Nye investeringsprodukter, såsom Stellar-pakke, kan bidrage til at sprede mønten yderligere.
Så tendensen tyder på, at selv om Stellar har haft sine op- og nedture, har den aldrig mistet værdi i længere tid. Desuden mener mange andre bureauer, der udfærdiger økonomiske prognoser, at XLM’s værdi vil toppe i slutningen af 2022.