Viime vuosina näkemyksemme varallisuudesta ovat muuttuneet valtavasti. Vaikka jotkut ovat kokeneet työpaikkojen menettämisen ja palkanalennukset, paradoksaalisesti olemme alkaneet säästää enemmän – osittain tiesulkujen ja liikkumisrajoitusten vuoksi, mutta myös siksi, että olemme halunneet vähentää menoja ja säästää rahaa pahan päivän varalle. Mutta kysymys on, miten sijoittaa ylimääräiset rahat, saavuttaaksemme vakauden lähitulevaisuudessa?
Sijoittaminen jokaiselle…
Ei ole vaikea havaita, että viime aikoina on ollut havaittavissa, että nuoret ovat alkaneet säästää enemmän, jotta he voisivat jäädä varhaiseläkkeelle. Monet ovat ymmärtäneet, että viisas sijoittaminen voi auttaa paitsi kartuttamaan varallisuutta myös parantamaan pitkän aikavälin taloudellista vakautta.
Mutta miksi päätämme investoida juuri nyt? Kaikki johtuu inflaatiosta. Inflaatio on yleinen hintojen nousu, jota tapahtuu joka vuosi ja aiheuttaa rahan ostovoiman laskun. Inflaatiovauhti voi vaihdella suuresti, mutta viime aikoina inflaatio on noussut nopeasti monissa maissa.
Niiden ihmisten, jotka hamstraavat rahaa myöhempää käyttöä varten, on saatava se toimimaan omaksi hyödykseen. Rahan jättäminen käyttämättä laskee sen arvoa. Mitä enemmän sijoitat, sitä nopeammin pääset hyötymään korkokertymän voimasta.
Tietoista toimintaa
Sijoittamiseen on monia strategioita, mutta useimmat niistä voidaan kuitenkin tiivistää muotoon osta halvalla, myy kalliilla. Tähän viitataan usein nimellä “buy the dips”.
Tämä perussijoitustekniikka tarkoittaa sitä, että ostetaan omaisuutta hinnan laskiessa ja korjausliikkeen aikana. Vaikka se kuulostaakin yksinkertaiselta, sijoittaja käyttää paljon aikaa kaavioiden, lyhyen ja pitkän aikavälin liukuvien keskiarvojen ja historiallisten trendien analysointiin. Sitä kutsutaan myös nimellä “suurten notkahdusten ostaminen” (big dips) tai “pienten notkahdusten” (small dips). Ensin mainittu tarkoittaa tilannetta, jossa hinta laskee keskiarvon alapuolelle, kun taas jälkimmäinen sitä, kun hinta laskee siitä, mihin se oli viimeksi asettunut. Sijoittajat, jotka ostavat tällä strategialla, voivat joko myydä nopeasti voitolla tai pitää omaisuuserän rakentaakseen pitkän aikavälin position.
Omaisuuserien ostaminen hinnan laskiessa on hyvä strategia, mutta sillä on myös useita haittoja. Ensinnäkin on vaikea sanoa, miltä omaisuuserän arvo näyttää seuraavan tunnin tai seuraavan päivän aikana. On siis toinenkin tapa sijoittaa: ostaa silloin, kun hinta on alempi mitä historiallinen keskiarvo. Tässä tilanteessa liukuvan keskiarvon käsite on hyödyllinen, sillä se kuvaa parhaita mahdollisia ajankohtia markkinoille tulolle ja sieltä poistumiselle.
Tulevaisuuden sijoitus
Kryptovaluutat ovat yksi tämän hetken kukoistavista sijoitusalueista. Ne ovat osoittautuneet viime aikojen suosituimmiksi varoiksi, ja lisäksi monet asiantuntijat uskovat, että kryptovaluutat saattavat ohittaa perinteiset rahoitusvälineet.
Kryptovaluuttojen lisäksi on kuitenkin muitakin sijoitusmahdollisuuksia, jotka pärjäävät hyvin. Parhaat suositukset tulevaksi vuodeksi ovat PSU State Bank of India (SBI), GAIL, HDFC Bank, TCS ja ONGC. Kiinteistöt taas ovat yksi suosituimmista sijoitusvaihtoehdoista yleensä. Viime vuodet ovat vaikuttaneet voimakkaasti liikekiinteistöihin, ja hinnat ovat olleet ennätysalhaisia. Asiantuntijoiden mielestä onkin hyvä idea ostaa liikekiinteistö ja muuttaa se coworking-tilaksi. Koska coworking-tilojen kysyntä kasvaa, tämä voi olla mahdollisuus tasaiseen ja säännölliseen voittoon.
Sijoittaminen kryptovaluuttoihin – kannattaako se?
Kryptovaluutat ovat erityisiä varoja. Ominaista näille on ennen kaikkea niiden volatiliteetti, teknologinen potentiaali ja erittäin laaja valikoima mahdollisia sijoituskolikoita.
Vuoden 2016 joulukuusta vuoden 2017 loppuun Bitcoinin arvo nousi 750 dollarista 10 000 dollariin. Tämä tarkoittaa, että jokainen, joka sijoitti 10 000 dollaria joulukuussa 2016, olisi saanut huikeat 133 333 dollaria tasan 365 päivässä. Itse asiassa kryptovaluuttojen kokonaismarkkina-arvo on noussut jopa huikeaan 500 miljardiin dollariin. Kun kuitenkin yhä useammat keinottelijat liittyivät kuplan luomiseen, oli sen väistämättä puhjettava. Bitcoinin hinnan laskiessa myös kaikkien muiden kryptovaluuttojen hinnat romahtivat. Monet sijoittajat hyötyivät kuitenkin spekulatiivisesta kuplasta. Juuri tämä on volatiliteetin vaikutus – omaisuuserän taipumus tuottaa suuria tappioita mutta myös suuria voittoja.
Teknologisen potentiaalin vuoksi kryptovaluuttoihin sijoittaminen on toisaalta hyvin samankaltaista kuin teknologisten ratkaisujen, kuten startup-yrityksiin sijoittamisen kohdalla. Tässä yhteydessä otetaan ensisijaisesti huomioon se, mihin tarkoitukseen kryptovaluutta on luotu. Siitä voisi tulla yleinen maksuväline, tapa luoda sovelluksia tai älykkäitä sopimuksia – ja monia muita käyttötarkoituksia. Kaikilla näillä on vaikutusta mahdolliseen tulevaan arvoon.
Laaja valikoima erottaa kryptovaluutat useimmista perinteisistä varoista. On olemassa yli 6 000 erilaista kolikkoa, jotka eivät liity toisiinsa millään johdonmukaisella tavalla. Arvopapereita on myös monenlaisia, mutta ne on ryhmitelty selkeästi yhteen. Suurten yritysten osakkeet löytyvät suurimmista ja tunnetuimmista pörsseistä, useat paikalliset pörssit myyvät paikallisten yritysten osakkeita ja niin edelleen. Kryptovaluuttojen tapauksessa kaikki suhteet katoavat, pörssit tarjoavat niitä kryptovaluuttoja, joita ne sattuvat pitämään suosittuina sijoittajien keskuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että niitä ohjaa lähinnä markkina-arvo eikä todellinen potentiaali.
Tulevaisuuden Kryptovaluutat
Monet uskovat, että Bitcoinin aikakausi on ohi. Vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa. Ensimmäinen niistä, Ethereum, on hajautettu ohjelmistoalusta, joka mahdollistaa älykkäiden sopimusten ja hajautettujen sovellusten (DApps) luomisen ja käytön ilman viiveitä, petosmahdollisuuksia, valvontaa tai kolmansien osapuolten puuttumista asiaan. Ethereumin sovelluksia käytetään alustakohtaisilla kryptografisilla poleteilla, Eettereillä. Eetteriä käytetään Ethereum-alustan navigointiin, ja sitä haluavat pääasiassa kehittäjät, jotka haluavat luoda ja käyttää sovelluksia Ethereumissa, tai sijoittajat, jotka haluavat ostaa muita digitaalisia valuuttoja eetterillä. Eetteri lanseerattiin vuonna 2015, ja se on nyt toiseksi suurin digitaalinen valuutta markkina-arvoltaan Bitcoinin jälkeen.
Vuonna 2011 lanseerattu Litecoin oli yksi ensimmäisistä kryptovaluutoista, jotka seurasivat Bitcoinin jalanjälkiä. Sen on luonut Charlie Lee, MIT:stä valmistunut ja entinen Googlen insinööri. Litecoin perustuu avoimen lähdekoodin maailmanlaajuiseen maksuverkkoon, jota mikään keskusviranomainen ei valvo ja joka käyttää ’Proof-of-Work’ -algoritmia, jonka kuluttajat voivat purkaa. Vaikka Litecoin on monin tavoin samanlainen kuin Bitcoin, sen lohkojen muodostumisnopeus on nopeampi, joten transaktioiden vahvistusaika on nopeampi.
Stellaria pidetään kuitenkin yhtenä edistyksellisimmistä e-kolikoista. Stellar on sekä valuutta että maksualusta. Kyseessä on maksuteknologia, jonka tavoitteena on yhdistää rahoituslaitokset ja vähentää rajat ylittäviin siirtoihin tarvittavia kustannuksia ja aikaa minimiin. Se on myös erittäin suosittu omaisuuserä sijoittajien keskuudessa, jotka voivat ostaa sitä esimerkiksi Stellar-Paketin kautta.
Tällä hetkellä Stellar käyttää hajautettujen palvelimien verkkoa, jossa on hajautettu pääkirja, joka päivitetään 2 tai 5 sekunnin välein kaikissa solmuissa. Näkyvin tekijä, joka erottaa Stellarin suosituista kolikoista, kuten Bitcoinista, on konsensusprotokolla. Se ei luota koko kaivostyöläisten verkostoon tapahtumien vahvistamisessa, vaan käyttää FBA-algoritmia (Federated Bysantine Agreement) nopeamman käsittelyn varmistamiseksi. On myös monia suunnitelmia valuutan tehokkuuden parantamiseksi ja sen kehittämiseksi edelleen.
Sijoittaminen näyttää siis olevan todistettu tapa saavuttaa taloudellinen vakaus. Kannattaa kuitenkin olla tietoinen riskeistä ja valita aina omaisuuserät, jotka näyttävät hyvältä tulevaisuuden kannalta.