Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μία τεράστια αλλαγή στην οπτική μας για τον πλούτο. Ενώ κάποιοι έχουν νιώσει την απώλεια των εργασιών και περικοπές μισθών, έχουμε ξεκινήσει παράδοξα να αποταμιεύουμε περισσότερο – εν μέρει λόγω εμπόδιων και περιορισμών στην κίνηση, αλλά επίσης και λόγω της παρόρμησης να περικόβουμε τις δαπάνες και να αποθηκεύουμε χρήματα για μία βροχερή μέρα. Αλλά πως μπορούμε να επενδύσουμε τα έξτρα χρήματα για να καταφέρουμε σταθερότητα στο άμεσο μέλλον;
Επένδυση για όλους…
Δεν είναι δύσκολο να δείτε ότι έχει υπάρξει ένα πρόσφατο μεγάλο κύμα στα νεαρά άτομα να ξεκινάνε να αποταμιεύουν περισσότερο για να τους δώσει την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Αρκετοί έχουν αναγνωρίσει ότι επενδύοντας έξυπνα μπορεί όχι μόνο να χτίσει πλούτο αλλά επίσης να βελτιώσει μακροπρόθεσμα οικονομική σταθερότητα.
Αλλά γιατί επιλέγουμε να επενδύσουμε τώρα; Είναι όλα χάρη στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός ειναι μία γενική αύξηση στις τιμές που συμβαίνει κάθε χρόνο και προκαλεί την πτώση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος. Η αναλογία του πληθωρισμού μπορεί να ποικίλει ευρέως, αλλά πρόσφατα αρκετές χώρες έχουν δει ραγδαίες αυξήσεις.
Άτομα που κρατάνε χρήματα για να τα χρησιμοποιήσουν για μεταγενέστερες ανάγκες για να το κάνουν να δουλέψει από μόνο του. Αφήνοντας τα χρήματα σε αδράνεια θα προκαλέσει την μείωση της αξίας τους. Αντιστρόφως, όσο περισσότερο επενδύετε, το συντομότερο θα επωφεληθείτε από την δύναμη του ανατοκισμού.
Συνειδητές πράξεις
Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές για επένδυση, αλλά οι περισσότερες μπουρούν να συνοψιστούν στην αγορά φθηνά, πώληση ακριβά. Αυτό αναφέρεται συχνά ως “αγορά στις πτώσεις”.
Αυτή η βασική τεχνική επένδυσης αναφέρεται στην αγορά περισσότερων περιουσιακών στοιχείων καθώς η τιμή πέφτει και κατά την διάρκεια της διόρθωσης. Αν και ακούγεται απλό, ο επενδυτής ξοδεύει πολύ ώρα αναλύοντας διαγράμματα, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους, και ιστορικές τάσεις. Αναφέρεται επίσης και ως “αγορά μεγάλων πτώσεων” (μεγάλες βουτιές) ή “μικρές βουτιές”. (μικρές πτώσεις). Το πρώτο αναφέρεται όταν η τιμή πέφτει κάτω του μέσου όρου, ενώ το δεύτερο αναφέρεται όταν η τιμή πέφτει από εκεί που τοποθετήθηκε τελευταία. Οι επενδυτές που αγοράζουν με αυτή τη στρατηγική μπορούν να επιλέξουν να πουλήσουν γρήγορα για κέρδος ή να κρατήσουν το περιουσιακό στοιχείο για να χτίσουν μία μακροπρόθεσμη θέση.
Αγοράζοντας ένα περιουσιακό στοιχείο όταν η τιμή του πέφτεο είναι μία καλή στρατηγική, αλλά έχει αρκετά μειονεκτήματα. Αρχικά, είναι δύσκολο να πούμε πώς θα μοιάζει η αξία του περιουσιακού στοιχείου μέσα στην επόμενη ώρα ή την επόμενη μέρα. Οπότε υπάρχει κι άλλος τρόπος να επενδύσετε: αγοράζοντας όταν η τιμή είναι χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο. Εδώ είναι η έννοια ενός κινητού μέσου όρου που γίνεται χρήσιμη, η οποία απεικονίζει τα καλύτερα δυνατά σημεία εισόδου και εξόδου από την αγορά.
Μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία
Τα κρυπτονομίσματα είναι μία από τις πιο ακμάζουσες επενδυτικές περιοχές την τρέχουσα περίοδο. Έχουν αποδειχθεί ότι είναι τα πιο διάσημα περιουσιακά στοιχεία τελευταία, και επιπλέον, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να ξεπεράσουν τα παραδοσιακά οικονομικά όργανα.
Ωστόσο, εκτός από τα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες καρατάνε καλά. Οι κορυφαίες συστάσεις μετοχών για το επόμενο έτος είναι Κρατική Τράπεζα της Ινδίας (ΚΤΙ) Μονάδα Παροχής Ενέργειας, GAIL, Τράπεζα HDFC, TCS και Εταιρεία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Τα μεσιτικά, από την άλλη, είναι μία από τις πιο διάσημες επενδυτικές επιλογές γενικά. Τα τελευταία χρόνια είχαν μεγάλο αντίκτυπο στα εμπορικά μεσιτικά, θέτοντας τις τιμές σε χαμηλά ρεκόρ. Έτσι οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μία καλή ιδέα η αγορά ενός εμπορικού ακινήτου και μετατροπή του σε χώρο εργασίας. Εφόσον η ζήτηση για χώρους εργασίας είναι στα ύψη, αυτό θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία για σταθερά, τακτικά κέρδη.
Επένδυση σε κρυπτονομίσματα – αξίζει;
Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας ειδικός τύπος περιουσιακών στοιχείων. Διακρίνονται πρωτίστως από την αστάθεια τους, τεχνολογικές δυνατότητες και μια πολύ ευρεία επιλογή πιθανών νομισμάτων για επένδυση.
Κατά την διάρκεια της χρονιάς από τον Δεκέμβριο 2016 μέχρι το τέλος του 2017, η αξία του Bitcoin αυξήθηκε από $750 στα $10,000. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε που επένδυσε $10,000 τον Δεκέμβριο 2016 θα είχε κερδίσει ένα εκπληκτικό ποσό των $133,333 σε ακριβώς 365 μέρες. Στην πραγματικότητα, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έφτασε τόσο ψηλά όσο $500 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι κερδοσκόποι εντάχθηκαν στη φούσκα, αναπόφευκτα έπρεπε να σκάσει. Καθώς η τιμή του Bitcoin έπεσε, οι τιμές όλων των άλλων κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές επωφελήθηκαν από την κερδοσκοπική φούσκα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αστάθειας – η τάση του περιουσιακού στοιχείου να δημιουργεί μεγάλες απώλειες αλλά και μεγάλα κέρδη.
Το τεχνολογικό δυναμικό, από την άλλη, κάνει την επένδυση σε κρυπτονομίσματα να έχει μεγάλη σχέση με την αντιμετώπιση τεχνολογικών λύσεων, όπως η επένδυση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις. Εδώ, εξετάζει κανείς πρώτα και κύρια τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν τα κρυπτονομίσματα. Θα μπορούσε να είναι ένα παγκόσμιο μέσο πληρωμής, ή ένας τρόπος δημιουργίας εφαρμογών ή συμβολαίων κινητών – και πολλές άλλες χρήσεις. Όλα έχουν επιπτώσεις για πιθανή μελλοντική αξία.
Η ευρεία επιλογή διαφοροποιεί τα κρυπτονομίσματα από τα πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Υπάρχουν πάνω από 6,000 διαφορετικά νομίσματα τα οποία δεν σχετίζονται με κανένα σταθερό τρόπο. Όσον αφορά τα χρεόγραφα, υπάρχουν επίσης πολλοί τύποι, αλλά είναι σαφώς ομαδοποιημένοι. Μερίδια μεγάλων εταιρειών βρίσκονται στα μεγαλύτερα και πιο διάσημα χρηματιστήρια, διάφορα τοπικά χρηματιστήρια πωλούν μετοχές τοπικών εταιρειών και ούτω καθεξής. Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, οποιεσδήποτε εξαρτήσεις εξαφανίζονται, τα χρηματιστήρια προσφέρουν εκείνα τα κρυπτονομίσματα που τυχαίνει να είναι δημοφιλή στους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι καθοδηγούνται κυρίως από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και όχι από το πραγματικό δυναμικό.
Κρυπτονομίσματα του μέλλοντος
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εποχή του Bitcoin έχει τελειώσει. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές. Η πρώτη είναι το Ethereum, μία αποκεντρωμένη λογισμική πλατφόρμα που επιτρέπει τη δημιουργία και την έναρξη έξυπνων συμβολαίων και αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps) χωρίς καμία καθυστέρηση, πιθανότητα απάτης, ελέγχου ή παρεμβολές τρίτων. Οι εφαρμογές στο Ethereum τρέχουν σε κρυπτογραφικές μάρκες για συγκεκριμένη πλατφόρμα, τα Ether. Το Ether χρησιμοποιείται για την πλοήγηση στην πλατφόρμα Ethereum και είναι επιθυμητό κυρίως από προγραμματιστές που θέλουν να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν εφαρμογές στο Ethereum ή από επενδυτές που θέλουν να κάνουν αγορές άλλων ψηφιακών νομισμάτων χρησιμοποιώντας Ether. Το Ether, που κυκλοφόρησε το 2015, είναι τώρα το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς μετά το Bitcoin.
Το Litecoin, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011, ήταν ένα από τα πρώτα κρυπτονομίσματα που ακολούθησαν τα βήματα του Bitcoin. Δημιουργήθηκε από τον Τσάρλι Λι, έναν απόφοιτο του ΜΙΤ και πρώηνμηχανικό της Google. Το Litecoin είναι βασισμένο σε ένα παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών ανοιχτού κώδικα που δεν ελέγχεται από καμία κεντρική αρχή και χρησιμοποιεί απόδειξη εργασίας που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από τους επεξεργαστές των καταναλωτών. Ενώ το Litecoin είναι παρόμοιο με το Bitcoin από πολλές απόψεις, έχει ταχύτερο ρυθμό δημιουργίας μπλοκ και έτσι προσφέρει ταχύτερο χρόνο επιβεβαίωσης συναλλαγής.
Ωστόσο, το Stellar θεωρείται πως είναι ένα από τα πιο προνοητικά ηλεκτρονικά νομίσματα. Το Stellar είναι ταυτόχρονα νόμισμα και πλατφόρμα πληρωμών. Είναι μία τεχνολογία πληρωμής που στοχεύει στην ένωση οικονομικών ινστιτούτων και την μείωση του κόστους και του χρόνου που χρειάζεται για διασυνοριακές μεταφορές όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι επίσης ένα πολύ διάσημο περιουσιακό στοιχείο αναμέσα στους επενδυτές, που μπορούν να το αγοράσουν μέσω του Πακέτου stellar, για παράδειγμα.
Από αυτή τη στιγμή, το Stellar λειτουργεί ένα δίκτυο αποκεντρωμένων διακομιστών με ένα κατανεμημένο λογιστικό βιβλίο που ενημερώνεται κάθε 2 έως 5 δευτερόλεπτα σε όλους τους κόμβους. Ο πιο ορατός παράγοντας που διαφοροποιεί το Stellar από διάσημα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, είναι ένα πρωτόκολλο συναίνεσης. Δεν βασίζεται σε ένα ολόκληρο δίκτυο εξορυκτών για την επικύρωση συναλλαγών, αλλά αντίθετα χρησιμοποιεί τον Αλγόριθμο Ομοσπονδιακής Βυζαντινής Συμφωνίας (FBA) για ταχύτερη επεξεργασία. Υπάρχουν επίσης αρκέτα σχέδια για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομίσματος και της περαιτέρω ανάπτυξης.
Η επένδυση λοιπόν, φαίνεται πως είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος κατόρθωσης οικονομικής σταθερότητας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους που αναλαμβάνετε και να επιλέγετε πάντα περιουσιακά στοιχεία που φαίνονται καλά για το μέλλον.